Простатната жлеза и нейното изследване

май 12, 2020 | Здравна информация

Какво представлява простатната жлеза и къде се намира в тялото?

Простатната жлеза се намира в малкия таз, под пикочния мехур. Големината й зависи от възрастта. При възрастни мъже тя има дължина от 2-2,5 см и дебелина от 1,7 до 2,3 см. Тегното й е от 20-30 гр. Простатната жлеза се състои от 30-50 жлези. Освен жлезиста тъкан, тя съдържа съединителна тъкан и гладки мускулни влакна. Простатната жлеза е допълнителна полова жлеза с външна секреция, чиято основна задача е да поддържа жизнеспособността на сперматозоидите в семенната течност.

В съвременната медицинска литература, за увеличението на простатната жлеза, когато няма развитие на злокачествен процес, се използва терминът Доброкачествена хиперплазия на простатата.

Изследване на простатната жлеза

Основното изследване е ректалното туширане – опипване с пръст на самата жлеза през ануса, с което се цели да се определиголемината, формата, консистенцията /твърдостта/, болезненост, прирастналост към околните тъкани, наличие на възли, неравност, изглаждане или не на срединната бразда – сулкус. В съвременната практика се използват: ехография през кожата на корема и през ануса, рентгенови изследвания, скенер, адрено-магнитен резонанс и др.

Масажът на простатната жлеза дава възможност да се отдели простатен секрет, който се взема за микроскопично и микробиологично изследване.

Автор: д-р Владимир Марков – уролог