Рак на маточната шийка

апр. 2, 2022 | Здравна информация

Често слушаме, че е важно да се ходи редовно на гинекологичен профилактичен преглед и да си правим цитонамазка за ранно диагностициране рака на маточната шийка. Повечето от нас като чуят рак се стряскат и казват „Това на мен няма да ми се случи!“ Ние, от МЦ Лора, винаги се стараем да бъдем максимално полезни, като освен да се грижим за вашето здраве, искаме и да бъдете добре информирани. Точно поради тази причина ще ви запознаем със спецификата на рака на маточната шийка.

Ракът на маточната шийка се причинява от човешки папилома вирус /HPV/. Той се предава по полов път, като презервативът не предпазва напълно. Жените се разболяват, докато мъжете само го пренасят. Най-честите причини за заразата са ранното сексуално общуване, честата смяна на партньорите, човешкият папилома вирус, особено HPV от тип 6, 11, 16 и 18. Също така известна предиспозиция създават и хормоналните контрацептиви, които се приемат перорално. Въз основа на хормоналната стимулация се улеснява действието на онкогенните фактори. Също така използването на противозачатъчни намалява страха от забременяване и стимулира по-честите контакти. Други причини за развитие на рак на маточната шийка са също и половите инфекции – хламидии, генитален херпес. Влияние оказва и тютюнопушенето, което отслабва противотуморния имунитет. Не на последно място трябва да се спомене и лошата интимна хигиена както при жените, така и при мъжете.

При редовни профилактични прегледи вирусът се открива и ракът може да бъде предотвратен. В ранните стадии той е лечим. Според данни на Световната здравна организация ракът на маточната шийка е третото по разпространение онкологично заболяване при жените след рака на млечната жлеза и рака на маточното тяло. Все повече се открива и в България, като статистиката показва, че ракът се открива в напреднали стадии. Това означава, че повечето жени не посещават гинеколог редовно, а направената при случайно посещение цитонамазката показва, че рака вече е в напреднал стадий. Ракът на маточната шийка се открива освен при жени, които водят активен полов живот, но често и при жени в зряла възраст. След преминаване на критическата възраст ракът се развива много бавно, но, за съжаление, групата от заболели жени се увеличава. Това е така, защото повечето смятат, че след приключване на сексуалния им живот, вече няма опасност от заболявания на половата система и не посещават редовно гинекологичния кабинет.

В МЦ ЛОРА – Позитано и МЦ ЛОРА – За жената можете да направите своя профилактичен гинеколог преглед.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за акушер-гинеколог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75