Рак на млечната жлеза

май 12, 2020 | Здравна информация

Ракът на гърдата е болестно състояние, при което е засегната тъканта на млечната жлеза. Той е най-широко разпространеното онкологично заболяване сред жените и е на второ място като причина за смъртността при тях. Всяка година в България умират около 1000 жени. Ранната диагностика чрез мамография позволява да се преодолее болестта.

Ракът на гърдата се причинява от хаотично и неправилно делене на клетките на млечната жлеза. Тези клетки, избягвайки механизмите за контрол на организма, растат неконтролируемо, различават се по големина, делят се и се размножават с различна скорост от нормалните клетки. С времето тези клетки оформят злокачественото новообразувание.

Женската гърда е изградена от лобули, млечни дискуси, мастна и съединителна тъкан, кръвоносни и лимфни съдове. В лобулите се намират жлезите, които произвеждат мляко, а млечните дискуси са каналчетата, които свързват лобулите със зърното. Повечето от злокачествените образувания на гърдата започват от каналчетата (дуктален рак) или от лобулите (лобуларен рак). Останалата част произхождат от другите тъкани. Повечето от лимфните съдове на гърдата водят до лимфни възли разположени под мишницата. Те се наричат аксиларни лимфни възли. Ако раковите клетки достигнат тези възли и продължат своя растеж, те предизвикват възпаление и подуване. Веднъж достигнал аксиларните лимфни възли, ракът е по-вероятно да се разпространи и в други части на тялото.

Според своето разпространение и агресивност ракът на млечната жлеза се разделя на неинвазивен (in situ – на място) и инвазивен:

Неинвазивният рак е термин използван за рак в много ранен стадий, който е изцяло ограничен в мястото на възникване. Различават се дуктален карцином in situ и лобуларен карцином in situ. Открити случайно, по повод на профилактично изследване, те имат изключително добра прогноза.

Инвазивен дуктален рак – най-често срещаната форма (70-80%) на рак на гърдата. Произхожда от клетките на млечните канали и нараства в околната тъкан на жлезата.

Инвазивен лобуларен рак – представлява около 5-15% от рака на млечната жлеза. Произлиза от клетките в лобулите на млечната жлеза.

Съществуват и други видове карцином на гърдата, но те се срещат рядко. Това са възпалителен карцином на гърдата и карцином на Пейджет.

Рисковите фактори, които предпоставят развитието на рака на гърдата се делят на два вида. Такива, които не могат и такива, които могат да бъдат повлияни. Към първата група рискови фактори, които НЕ МОГАТ да бъдат повлияни, спадат:

Възраст – повечето заболели са жени на възраст над 40 години, а най-често срещан е при 50-60 годиншите.

Фамилна обремененост – близки роднини с рак на гърдата или яйчника (сестра, майка, дъщеря)

Наличие на гени, за които има доказателства, че са тясно свързани с рака на гърдата

Ранна първа менструация (преди 10 години)

Късна менопауза (след 55 години)

Данни за доброкачествени или залокачествени образувания в едната млечна жлеза

Други злокачествени тумори.

Рисковите фактори, които МОГАТ да бъдат повлияни, са:

Затлъстяване

Кърмене – доказано е, че кърменето намалява риска от рак на гърдата, особено ако то е по-продължително.

Късно забременяване – жени, които не са раждали или които са родили първото си дете над 35г. възраст, имат по-висок риск от рак на гърдата.

Хормонално заместителна терапия – вече е доказано, че по-продължителната комбинирана хормонално заместителна терапия (естрогени и прогестерон) увеличава рискът от развитие на рак на гърдата.

Алкохол – употребата на алкохол е свързана с покачване на риска от рак на гърдата

Въпреки че ракът на гърдата има неспецифични симптоми, откриването им има основно значение за неговото диагностициране. Най-често първият симптом, който се открива, е твърда бучка, която се развива едностранно в гърдата или подмишницата. Други симптоми са промяна във формата или големината на гърдата; зачервяване или вдлъбнатини по гърдите; кожен обрив в областта на зърната или обилна секреция от тях; подуване и болка на част от гърдата; обръщане на зърното на вътре и трудното му връщане в нормално положение. Изключение правят жените, които са с такъв тип зърна по рождение.

Ранното диагностициране е от съществено значение за изхода от заболяването. Поради тази причина всяка една жена след 35 годишна възраст трябва да посещава мамолог веднъж годишно. Жените, които имат предпоставки за развитие на рак на гърдата, е необходимо да започнат да се наблюдават и в по-ранна възраст.

Огромно значение има и самоизследването вкъщи пред огледалото, което е препоръчително жените да правят всяки месец след 30 г. Най-добре е седмица след приключване на менструалния цикъл. Тогава тъканта на гърдите не е подута или чувствителна. Самоизследването се прави като жената застава права пред огледалото и оглежда гърдите си за възникнали промени. След това вдига ръцете си и отново се оглежда. Добре е да се стегнат мускулите на гръдния кош и отново да се разгледат гърдите за настъпили промени. Да не се пропуска и самоизследването под душа или в легнало положение. Едната ръка трябва да е поставена зад тила, а с другата с лек натиск се проверява за бучка като ръката се движи от гърдата към подмишницата. Прегледът става с възглавничките на трите пръста на противоположната ръка на изследваната гърда. Повтаря се и с другата ръка. Следващото, което се прави, е с палеца и показалеца се притиска всяко от зърната, за да се провери за изтичане на секрет. Ако се усети или напипа бучка, необходимо е веднага да се отиде на преглед при мамолог. Той ще установи със сигурност какви точно промени настъпват и има ли повод за притеснение.

Ако прегледът при мамолог установи наличие на рак на гърдата, то добре е да знаете и стадиите на развитие и последващото му лечение. Задължително се правят и други изследвания, които доказват категорично злокачественото образувание и степента му на развитие.

Стадиите на развитие на карцинома на гърдата са 4.

Първи стадий – туморът е под 2 см и без метастази в лимфните възли;

Втори стадий – туморът е под 5 см с подвижни лимфни възли с метастази или над 5 см, но без лимфни метастази;

Трети стадий – туморът е сраснал с кожата или с гръдната стена, но без далечни метастази;

Четвърти стадий – всякъкъв по-горен стадий на рак с дисеминирани далечни метастази.

Лечението на рака на млечната жлеза е комплексно – оперативно, лъчево, хормонално и химиотерапия, като оперативното лечение е основно. Целта при оперативното лечение е ракът да се отстрани възможно най-пълно. Извършват се различни видове операции според степента на развитие на раковото образувание. Това са: туморна резекция, сегментна мастектомия, тотална (проста, семпла) мастектомия, модифицирана радикална мастектомия, радикална мастектомия. Туморната резекция е съхраняваща гърдата операция. При мастектомията се отстранява голяма част от гърдата или цялата гърда и част от лимфните възли. Регионалните лимфни възли също се изследват хистологично, за да се определи по-точно степента на разпространение на процеса.

За да се предпазите от такова нежелано заболявание и психологично травмиращи последици, е добре да се преглеждате при мамолог веднъж годишно. Не пренебрегвайте и седмичната профилактика вкъщи. Всяка жена познава най-добре тялото си и ще открие всякакви промени, които настъпват. Откриването на подутина или промяна не означава винаги, че имате рак. Повечето от тях са различни бучки или кисти. Затова е наложително да се обърнете към мамолог. Той ще установи вида на образуванието. Ранното диагностициране на рака на гърдата и последващото му лечение предотвратява бъдещи усложнения.

В Рентгеновото отделение на Медицински център ЛОРА работят едни от най-добрите мамолози в България, които ще установят наличие на всякакви промени и ще предложат най-доброто лечение.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Най-ново