Светкавици в очите и плаващи очи

авг. 17, 2023 | Здравна информация

Светкавиците в очите са възприятието на човек за ярки проблясъци от светлина, трептящи светлини или ивици светлина, които не съответстват на външни източници. Плаващите очи са петна или струни, които изглежда се движат през зрителното поле на човек, но не съответстват на външни обекти. Светкавиците и плаващите са често срещани.

Причини за светкавици в очите и поплавъци

Светкавици в очите се получават, когато нещо освен светлина от околната среда стимулира ретината, която е светлочувствителната структура в задната част на окото. Тази стимулация кара ретината да изпрати сигнал до мозъка. Мозъкът може да интерпретира сигнала като проста, внезапна светкавица, която може да изглежда като светкавица, петна или звезди (фотопсия). При търкане на очите може да се появи фотопсия. Плавки в очите се виждат, когато обект в очната ябълка хвърля сянка върху ретината, която е светлочувствителната структура в задната част на окото. Това често се тълкува като видим обект или обекти, плаващи във външното зрително поле. Човек може да мисли, че вижда рояк мухи, комари или петънца, но след това осъзнава, че всъщност не присъстват.

Най-честата причина за светкавици в очите и поплавъци е :

 • Свиване на желеобразното вещество, което изпълва очната ябълка (стъкловидно тяло) .

В ранна зряла възраст хората могат да забележат случайни плаващи нишки в зрението на едното или двете очи, свързани със свиването на стъкловидното тяло. Тези видове поплавъци (наречени свиване или идиопатични поплавъци на стъкловидното тяло) рядко показват нещо вредно. Между 50 и 75 години, обаче, стъкловидното тяло продължава да се свива и да придърпва ретината от време на време. Тези дръпвания могат да стимулират ретината, създавайки илюзията за светлина, наблюдавана като светкавици. С течение на времето стъкловидното тяло обикновено се отдръпва напълно от ретината (отлепване на стъкловидното тяло) като нормална част от стареенето.

По-рядко срещаните, но по-сериозни причини включват :

 • Отлепване на ретината
 • Разкъсване на ретината
 • Кървене в стъкловидното тяло
 • Възпаление на стъкловидното тяло

Понякога мигрената причинява зрителни симптоми. Тези зрителни симптоми може да са бели, назъбени мигащи линии, които се появяват първо в средата на зрителното поле и след това се разпространяват в цялото зрително поле (не отделни обекти като плаващи). След това те обикновено изчезват за около 20 минути, изчезвайки първо от периферното зрително поле и после от центъра на зрителното поле. Хората може да нямат главоболие с тях. Тези симптоми се наричат очна или зрителна мигрена. Хората също могат да имат подобни симптоми или да загубят зрение в част от окото за около 10 до 60 минути, често преди да започне мигренозно главоболие (наречено мигренозна аура). В тези случаи симптомите са причинени от явление в мозъка, а не в ретината. Светлинни проблясъци могат също да са резултат от удар в задната част на главата („виждане на звезди“), вероятно поради стимулация на частта от мозъка, където се интерпретира зрението. Тумори (например лимфом) на окото и витрит (възпаление на стъкловидното тяло) са редки причини за плуване. Чужди предмети в окото могат да причинят подутини, но обикновено причиняват други симптоми, като загуба на зрение, болка в окото или зачервяване на очите, които са по-обезпокоителни от подутини.

Оценка

Не всеки случай на проблясъци или плуване в очите изисква незабавна оценка от лекар. Следната информация може да помогне на хората да решат кога е необходим преглед от лекар и да им помогне да знаят какво да очакват по време на прегледа.

Предупредителни знаци

При хора със светкавици или плуване определени симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Внезапно увеличаване на плувките
 • Повтарящи се, често светкавични проблясъци
 • Пълна или частична загуба на зрение (често усещане, че част от зрението е покрито със сянка или завеса)
 • Скорошна очна операция или нараняване на окото
 • Болка в очите

Кога да посетите лекар

Въпреки че най-често светкавиците и плуването не са сериозни, хората, които имат предупредителни признаци, трябва да посетят очен лекар възможно най-скоро. Те може да имат сериозно нарушение на стъкловидното тяло или ретината и изчакването няколко дни или понякога дори часове може да доведе до трайна загуба на зрение. Хората без предупредителни признаци, които са започнали да забелязват няколко проблясъци и плувания, трябва да посетят лекар, когато е възможно, въпреки че забавяне от няколко дни или повече е малко вероятно да бъде вредно. Хората, които са имали светкавици или плуване за известно време и нямат други симптоми, трябва да преминат очен преглед в даден момент, но времето не е критично. Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което те откриват по време на анамнезата и физикалния преглед, често подсказва причината за светкавиците или поплавъците и тестовете, които може да се наложи да се направят. Лекарите молят човека да опише проблясъците и плувките и след това питат лицето когато забележи симптоми :

 • Какви характеристики имат мигащите плаващи елементи (например форми, движение или дали се повтарят)
 • Дали симптомите се появяват в едното или в двете очи
 • Дали лицето вижда мигащи светлини или някоя част от зрението липсва или изглежда покрита от завеса
 • Дали лицето е имало нараняване на окото или очна операция
 • Дали са налице други симптоми (като замъглено зрение, зачервяване на очите, болка в очите или главоболие)
 • Дали човекът е късоглед
 • Дали лицето има нарушения, които могат да засегнат зрението, като диабет или нарушения на имунната система (например СПИН)

 

Очният преглед е най-важната част от физическия преглед.Лекарите проверяват остротата на зрението, движенията на очите и реакцията на зеницата към светлина.Те също така проверяват очите за зачервяване и зрителното поле за зони със загуба на зрение. Офталмоскопията е най-важната част от очния преглед.Лекарите първо използват капки за разширяване на зениците.След това те използват офталмоскоп (светлина с увеличителни лещи, която свети в задната част на окото), за да изследват вътрешността на очите на човека, включително възможно най-голяма част от ретината.Ако една от сериозните причини за светкавици или плуване изглежда възможна, прегледът от офталмолог е от решаващо значение.

Офталмологът е лекар, специализиран в оценката и лечението (хирургично и нехирургично) на очни заболявания. Налягането в окото (вътреочно налягане) се измерва след поставяне на капка анестетик в окото. Лекарите поставят капка флуоресцеиново петно в окото и след това използват прорезна лампа (инструмент, който позволява на лекаря да изследва окото при голямо увеличение), за да изследват цялото око.

Тестване

Лекарите често могат да идентифицират по-малко сериозни причини за светкавици и плуване в очите по време на преглед, но ако изглежда възможно сериозно разстройство, лекарите насочват хората към офталмолог, за да постави диагноза. Офталмологът прави по-подробна офталмоскопия и може да назначи изследване. Например, за възпаление на стъкловидното тяло, дължащо се на инфекция, може да е необходимо изследване за идентифициране на организми, за които се подозира, че причиняват инфекция.

Лечение

Поплавъците при свиване на стъкловидното тяло са поплавъци, дължащи се на свиване на желеобразното вещество, което изпълва задната част на очната ябълка, наречено стъкловидно тяло, и не изискват лечение. Много светкавици също се дължат на свиване на стъкловидното вещество и не изискват лечение. Понякога, ако човек има много поплавъци, които пречат на зрението, лекарите могат да използват куха игла, за да отстранят стъкловидното тяло от окото и да го заменят със солена вода. Тази хирургична процедура се нарича витректомия. Въпреки това, много лекари смятат, че витректомията не трябва да се прави за поплавъци, защото процедурата може да причини отлепване на ретината или катаракта и защото понякога те остават след това. Други заболявания, причиняващи симптоми, се лекуват. Например, операция се прави за възстановяване на отлепена ретина. Антимикробните лекарства се използват при инфекции, причиняващи възпаление на стъкловидното тяло.

Ключови точки

 • Хората, които имат светкавици или плуване, но без предупредителни знаци, рядко имат сериозно разстройство.
 • Може да се наложи хората с проблясъци или изплуване и предупредителни знаци да бъдат насочени към офталмолог.

 

В следващата част от поредицата за очните състояния, ще Ви запознаем с болката в очите и на какво може да се дължи тя.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370