Склеротерапия

ян. 11, 2023 | Здравна информация

СКЛЕРОТЕРАПИЯ

Склеротерапията е минимално инвазивна процедура, използвана за лечение както на разширени вени, така и на паякообразни вени. Тази процедура включва малки инжекции на склерозиращо лекарство с помощта на много фина тънка игла

Склеротерапията представлява инжектиране във вената на разтвор /склерозант/под формата на течност или пяна, което се определя от извършващият интервенцията с оглед размера на третираната вена.

В резултат се получава асептичен тромбофлебит /възпаление на венозната стена/, което след време води до трансформиране на вената в съединителна тъкан – нишка. Понякога се налага повече от една процедура за постигане на добър естетичен резултат, тъй като има максимално допустима дневна доза от склерозанта, с оглед избягване на странични ефекти. След процедурата се носят  компресивни чорапи, които не се свалят първата нощ, след което се носят до три седмици, като вечер и при тоалет се свалят.

Склеротерапията е метод на избор при лечение на малокалибрените вени       /паяковидни и ретикуларни вени/, при което се получава добър естетичен резултат. Може да се прилага и при лечение на варикозно променена вена сафена магна / голяма кожна вена/ и вена сафена парва /малка кожна вена/ и техните притоци. При последните, метод на избор са останалите терапевтични процедури / стрипинг, лазерна аблация, радиофреквентна аблация и МОСА–химично-механична аблация .

За кого не е подходяща процедурата:

  1. Пациенти с множествена алергия;
  2. Трудноподвижни пациенти, тъй като след процедурата се изисква пациентът да се движи като профилактика на увреждането на дълбоката венозна система;
  3. Бременни до трети месец и след 36 г.с;
  4. Пациенти с изразена хронична артериална недостатъчност на крайниците;
  5. Пациенти със сърдечни пороци- отворен форамен овале и дуктус Ботали;
  6. Пациенти с остър тромбофлебит или флеботромбоза;
  7. Пациенти с тежки възпалителни промени на кожата на долни крайници

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да запишете час при ангиолог за извършване на тази процедура.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за ангиолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75