Сукателният рефлекс при бебетата – въпроси и отговори

май 12, 2020 | Здравна информация

Сукателният рефлекс е един от рефлексите, с които човек се ражда. Той му помага да оцелее физически още в началото. Ако се докосне бузката на новородено бебе, то обръща глава в същата посока и отваря широко уста. Към края на 6-ия месец сукателния рефлекс изчезва. След това се появяват други биологични механизми за оцеляване, а именно социалните. Те започват да се усмихват и да общуват с околните чрез звуци, мимики и различни движения на ръцете и крачетата.

Сукателният рефлекс е изключително важно да бъде задоволен. Обикновено това става чрез биберон-залъгалка или смучене на пръст. Това обаче крие своите опасности, защото се променя формата на челюстта. Ако бебето отказва да използва биберон, не се мъчете да го приучите. После ще ви е още по-трудно да го отучите да го използва.

Много често се случва кърмените бебета изобщо да не изпитват желание за биберон-залъгалка или да си смучат пръстта. Те задоволяват своя смукателен рефлекс чрез сученето от майчината гърда. А това е още една причина да кърмите по-дълго вашето бебе.

Стремете се да отговорите на неговите други потребности, а именно:

– Осигурете му достатъчен сън и подходящ режим;

– Ангажирайте вниманието му с интересни занимания и участвайте в тях;

– Избягвайте ситуации, които го преуморяват – претоварване със силни впечатления, емоции, прекален шум, продължително бодърстване.

– Проявявайте любов и съчуствие към неговите емоции и преживявания – прегърнете го, гушнете го, радвайте му се, целувайте го.

Бебетата дори и да не могат да говорят, общуват с нас, възрастните, чрез мимиките, жестовете, погледа. Общувайте с детето си още от раждането!