Сълзене на очите

сеп. 14, 2023 | Здравна информация

Сълзите се произвеждат в слъзните жлези, разположени над външната част на горния клепач. Сълзите се стичат през окото и се оттичат през малки отвори във вътрешните ъгли на клепачите близо до носа в къси канали (каналикули). След това те преминават в слъзния сак и през назолакрималния канал в носа. Запушването където и да е по пътя на сълзния дренаж, може да доведе до сълзене на окото. Запушването също предразполага към инфекция на слъзната торбичка (дакриоцистит). Такава инфекция понякога може да се разпространи в тъканите около окото (периорбитален целулит).

Причини

Сълзенето на очите може да бъде причинено от повишено производство на сълзи или от блокиране на дренажа на сълзите.

Чести причини за сълзене на очите са:

 • Инфекции на горните дихателни пътища

Алергии, които засягат носа (алергичен ринит), очите (алергичен конюнктивит) или и двете.

Други причини включват:

 • Сухота в очите (сухата повърхност на окото става раздразнена, слъзните жлези произвеждат „рефлексни“ сълзи и по този начин, изненадващо, сухите очи могат да причинят сълзене);
 • Обърнат навътре клепач (ентропион) или мигли, които се търкат в очната ябълка (трихиаза);
 • Обърнат навън клепач (ектропион), който измества пунктума от нормалното му положение до очната ябълка, така че да не може да изтече сълзите;
 • Свързано с възрастта стесняване на слъзните канали, наречено придобита дакриостеноза;
 • Хронични инфекции в слъзния сак, наречени дакриоцистит.

Всяко нарушение, което дразни роговицата, може да увеличи производството на сълзи. Въпреки това, повечето хора с нарушения на роговицата, които причиняват сълзене на очите (като драскотина или рана на роговицата, чужд предмет в окото или възпаление на роговицата), имат значителна болка, зачервяване и/или чувствителност към светлина, които са обичайни причини да търсят медицинска помощ.

Оценка

Не всеки случай на сълзене на очите изисква преглед от лекар. Следната информация може да помогне на хората да решат кога е необходим преглед от лекар и да им помогне да знаят какво да очакват по време на прегледа.

Предупредителни знаци

При хора със сълзене на очите определени симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Повтарящи се, необясними епизоди на червени сълзящи очи;
 • Твърда маса в или близо до слъзния канал.

Кога да посетите лекар

Хората с предупредителни признаци трябва да посетят лекар в рамките на около седмица. Други хора, които се притесняват от сълзене на очите, трябва да посетят лекар, когато е удобно, но обикновено забавянето от няколко седмици не е вредно.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което откриват по време на анамнезата и физическия преглед, често подсказва причината за сълзенето на очите и изследванията, които може да се наложи да се направят.

Лекарите питат дали лицето има:

 •  Сърбеж, хрема или кихане (особено след излагане на потенциален алерген);
 • Дразнене на очите, зачервяване или болка;
 • Болка или дискомфорт с подуване или зачервяване близо до вътрешния ъгъл на окото;
 • Други симптоми (например главоболие, кашлица, треска или обрив);
 • Имали сте наранявания, инфекции, изгаряния, лъчева терапия или хирургични процедури, включващи очите, носа или синусите;
 • Прием на лекарство, което може да причини сълзене на очите (като лекарства за химиотерапия или капки за очи, съдържащи ехотиофат, епинефрин или пилокарпин).

След това лекарите правят физически преглед. Физическият преглед се фокусира върху лицето, особено очите и носа. Лекарите търсят сълзи, стичащи се по бузата, което предполага запушване по пътя на оттичане на сълзи. Възможно е обаче да липсват признаци на конкретна причина. Лекарите изследват клепачите, точките и зоната във вътрешните ъгли на очите.

Те също така изследват повърхността на окото с лампа, за да изследват окото при голямо увеличение. Носът се изследва за конгестия, запушвания, гной, секрет и кървене.

Тестване

Лекарите обикновено могат да определят причината въз основа на резултатите от анамнезата и физическия преглед. Тестването често е ненужно. Ако е необходимо изследване, лицето обикновено се насочва към офталмолог (лекар, специализиран в оценката и лечението – хирургично и нехирургично – на очни заболявания). Някои изследвания се правят в кабинета на офталмолога.

Лекарите могат да вмъкнат малка сонда в пунктума и понякога в каналикула, за да се опитат да открият запушване. Те могат също така внимателно да промият течност през каналикула, за да видят дали течността се оттича в носа, както трябва.

Понякога се правят образни тестове и процедури (изобразяване на слъзните канали, компютърна томография [КТ] на лицето и орбитите или изследване на вътрешността на носа с гъвкава тръба за наблюдение [назална ендоскопия]).

Лечение

Лекуват се основните разстройства. Например, лекарите могат да дадат назален кортикостероид, ако причината е алергичният ринит. Лекарите понякога препоръчват използването на изкуствени сълзи за намаляване на сълзенето на очите, когато причината е сухота в очите или дразнене на очната повърхност.

При кърмачета със запушени слъзни канали запушването често отзвучава без лечение, докато бебето расте. Докато бебето навърши около 1 година, лекарите често предлагат на родителите ръчно да компресират слъзната торбичка 4 или 5 пъти на ден, за да помогнат за облекчаване на запушването. Ако запушването не се облекчи до времето, когато бебето е на около 1 година, лекарите могат да направят процедура за отваряне на каналите. На бебето се дава обща анестезия и лекарят вкарва малка сонда в слъзния канал, за да пробие запушването.

При деца със запушени слъзни канали лекарите може първо да опитат да изследват слъзния канал. Ако запушването продължава, може да се наложи лекарите да вкарат малка пластмасова тръба през слъзния канал за няколко месеца, за да поддържат дренажния път отворен.

При възрастни със запушени слъзни канали лекарите първо опитват различни методи за лечение на основното заболяване. Ако тези методи не работят, може да се наложи лекарите да направят операция, за да направят нов дренажен път за сълзи.

Основни неща за възрастни хора

С напредването на възрастта слъзните канали често се стесняват (придобита дакриостеноза). Такова стесняване е честа причина за необяснимо сълзене на очите при по-възрастните хора. Възможно е обаче и пълно запушване на слъзния канал. Рядко причината е тумор на слъзна торбичка.

Ключови точки

 • Честите причини за сълзене включват алергии, сухота в очите, обръщане на клепачите навътре или навън, както и инфекция, стесняване или запушване на дренажния път на сълзата.
 • Тестването, ако е необходимо, често може да се направи в кабинета на офталмолог.
 • Други тестове, като дакриосцинтиграфия или дакриоцистография (изобразителни тестове на слъзните канали) или компютърна томография, са необходими, когато тестовете в кабинета не разкриват причината или лекарите подозират тумор.

В следващата част от поредицата за очните заболявания, ще Ви запознаем със замъгленото зрение и на какво се дължи то.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370