Сърдечно заболяване – диагностика, продължителност и възможности за лечение, част 2

окт. 19, 2022 | Здравна информация

Как се диагностицира сърдечното заболяване?

Преди да бъде поставена диагноза сърдечно заболяване, вашият доставчик на здравни услуги ще събере пълна медицинска история и ще извърши физически преглед. Ако вашият лекар подозира сърдечно заболяване, ще бъдат назначени кръвни изследвания, за да се проверят нивата на холестерола и триглицеридите, както и да се потърсят протеини, които биха могли да сигнализират за сърдечна недостатъчност или плаки в артериите ви. Рентгеновата снимка на гръдния кош също ще помогне на Вашия лекар да открие признаци на сърдечна недостатъчност или проблеми със сърдечната клапа.

В зависимост от вида сърдечно заболяване, което вашият лекар смята, че може да имате, други тестове може да включват:

 • Електрокардиограма (ЕКГ) Този тест записва електрически сигнали от сърцето, които могат да помогнат за определяне на аномалии в сърдечния ритъм и структура.
 • Стрес тестове Те включват повишаване на сърдечната честота с упражнения или лекарства, докато извършвате ЕКГ и изображения на сърцето, за да видите как работи.
 • Ехокардиограма Този ултразвук на вашето сърце показва подробни изображения на неговата структура и как функционира.
 • Холтер монитори Позволявайки непрекъсната ЕКГ чрез преносимо устройство, което носите от 24 до 72 часа, този тип наблюдение може да открие аномалии на сърдечния ритъм, които не се откриват при стандартна ЕКГ в покой.
 • Компютърната томография създава подробни изображения на сърцето ви и може да помогне на лекарите да открият калций в коронарните артерии.
 • Магнитен резонанс Мощно магнитно поле създава детайлни изображения на структурите в и около сърцето. Той може също да открие белези в сърдечния мускул. Това ще помогне на Вашия лекар да оцени анатомията и функцията на сърцето Ви.
 • Сърдечна катетеризация Този тест може да помогне на вашия лекар да открие аномалии в кръвния поток през сърцето, кръвоносните съдове и клапите. Това включва къса тръба, поставена във вена или артерия в слабините или ръката ви, в която се вкарва куха, по-дълга тръба. С помощта на изображения на монитор Вашият лекар ще насочи катетъра през вената или артерията, докато стигне до сърцето Ви.

Продължителност на сърдечно заболяване

Продължителността на сърдечното заболяване зависи до голяма степен от вида на сърдечното заболяване, което човек има, и от тежестта на състоянието. Например, може да е възможно някой частично да обърне ефектите на КАБ с течение на времето с правилните лечения и промени в начина на живот.

Въпреки че няма лек за други форми на сърдечни заболявания, като ПАБ и сърдечна недостатъчност, Вашият лекар ще Ви помогне да излезете с план за лечение за справяне със симптомите.

Възможности за лечение и медикаменти за сърдечни заболявания

Как се лекува вашето сърдечно заболяване зависи от конкретното ви състояние.

Като цяло, лечението на сърдечни заболявания често започва с промени в начина на живот. Те включват здравословна за сърцето диета с ниско съдържание на натрий и мазнини, редовни упражнения, отказване от тютюнопушене, справяне със стреса и ограничаване на употребата на алкохол.

Лекарства като тези обикновено се използват при лечението на сърдечни заболявания:

 • Антикоагуланти или разредители на кръвта намаляват способността за съсирване на кръвта. Те се използват за лечение на определени състояния на кръвоносните съдове, сърцето и сърдечния ритъм.
 • Антиагрегантите, като аспирин, могат да помогнат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци при хора, които са имали инфаркт или инсулт. Понякога лекарят може да предпише аспирин заедно с друго антитромбоцитно лекарство, известно като двойна антитромбоцитна терапия.
 • Инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим разширяват кръвоносните съдове и намаляват резистентността чрез понижаване на нивата на хормоните, които регулират кръвното налягане, което позволява на кръвта да тече по-лесно през тялото.
 • Рецепторните блокери на ангиотензин II блокират действието на специфични хормони върху сърцето и кръвоносните съдове, като по този начин предотвратяват повишаването на кръвното налягане.
 • Бета-блокерите действат, като забавят сърдечната честота и намаляват ефектите на адреналина върху сърцето. Това помага за понижаване на кръвното налягане, така че сърцето трябва да върши по-малко работа.
 • Блокерите на калциевите канали прекъсват движението на калций в клетките на сърцето и кръвоносните съдове, отпускайки кръвоносните съдове. Те също могат да помогнат за забавяне на сърдечната честота по време на аритмия. Блокерите на калциевите канали обикновено се избягват при пациенти с отслабен сърдечен мускул (като хора със сърдечна недостатъчност).
 • Дигиталисът може да помогне на сърцето да се свие по-силно, когато помпената му функция е отслабена.
 • Вазодилататорите увеличават кръвта и кислорода към сърцето, намалявайки натоварването му. Това може да помогне за облекчаване на стенокардия.
 • Диуретиците, известни още като хапчета за вода, освобождават тялото от излишните течности и натрий чрез уриниране. Това помага за облекчаване на натоварването на сърцето.
 • Лекарствата за понижаване на холестерола, като статините, намаляват нивата на LDL („лошия“) холестерол в кръвта.

Ако промените в начина на живот и лекарствата не са достатъчни, Вашият лекар може да предложи операция. Видът на сърдечното заболяване, което имате и колко увреждания са нанесени на сърцето ви ще определят коя процедура е необходима.

Медицинските процедури за лечение на сърдечни заболявания могат да включват:

 • Ангиопластика При ангиопластиката специална тръба се завива до коронарната артерия с прикрепен изпуснат балон. След това балонът се надува, за да се разширят зоните, които са блокирани и където притока на кръв към сърцето е забавен или прекъснат.
 • Поставяне на стент Тръба от телена мрежа се използва за отваряне на артерия по време на ангиопластика и остава в артерията за постоянно.
 • Хирургия на изкуствена сърдечна клапа Тази процедура възстановява функцията на сърдечните клапи чрез ремонт или замяна на болна или увредена сърдечна клапа със здрава.
 • Байпасна хирургия Тази операция премахва здрави артерии или вени от други части на тялото и ги използва за пренасочване на кръвта около запушени артерии в сърцето, подобрявайки притока на кръв към сърцето.
 • Радиочестотна аблация Тази процедура може да лекува различни проблеми със сърдечния ритъм, когато лекарствата не действат. Катетър се поставя на мястото в сърцето, където електрическите сигнали причиняват анормален сърдечен ритъм. След това се предава лека радиочестотна енергия, която унищожава клетките на сърдечния мускул в много малка област.
 • Кардиомиопластика Това е експериментална процедура, при която лекарите премахват скелетните мускули от гърба или корема и ги увиват около отслабено сърце, за да подпомогнат способността му да изпомпва.
 • Трансплантация на сърце Тази операция се извършва при най-сериозни обстоятелства, когато сърцето е необратимо увредено. Ако имате нужда от сърдечна трансплантация, сърцето ви ще бъде извадено и заменено със здраво от донор на органи.
 • Трансмиокардна реваскуларизация. Тази процедура се извършва с лазер, който пробива малки дупчици през сърдечния мускул и в помпената камера на сърцето, за да подобри кръвния поток и да намали стенокардията.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75