Сърдечно заболяване – превенция, усложнения и състояния свързани със сърдечните заболявания, част 3

окт. 19, 2022 | Здравна информация

Профилактика на сърдечни заболявания

Здравословната диета и последователните упражнения са две от най-важните действия, които трябва да предприемете, за да предотвратите сърдечни заболявания.

Упражнението подобрява здравето на сърцето по много начини. Аеробните упражнения могат да подобрят кръвообращението и да понижат кръвното налягане и холестерола. Може също да ви помогне да поддържате здравословно тегло. Тренировките за съпротива укрепват мускулите, за да ги предпазят по-добре от наранявания и засилват метаболизма. Това улеснява изгарянето на калории и поддържането на здравословно тегло, което поддържа сърцето здраво. Дългосрочните тренировки за резистентност също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Препоръчва се поне 150 минути аеробна активност с умерена интензивност на седмица или 75 минути интензивна аеробна активност на седмица.Йога и други упражнения, които се фокусират върху дишането, също могат да помогнат за намаляване на стреса, който е рисков фактор за сърдечни заболявания.

Здравословната диета е друг начин да се грижите за сърцето си и може да помогне за предотвратяване – или евентуално обръщане – на сърдечни заболявания. Храните, които са част от здравословна за сърцето диета включват:

  • Плодове и зеленчуци
  • Цели зърна
  • Нискомаслени или обезмаслени млечни продукти
  • Постни протеини, като домашни птици и риба без кожа
  • Ядки, семена и бобови растения
  • Нетропически растителни масла, като зехтин и рапично масло

Храните, които трябва да се ограничат за здравословна диета, включват тези с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини и натрий. Други начини за водене на здравословен живот включват:

  • Поддържане на здравословно тегло
  • Въздържане от пушене на цигари
  • Ограничаване на консумацията на алкохол
  • Намиране на начини за управление на стреса

Усложнения на сърдечните заболявания

Сърдечните заболявания могат да доведат до редица сериозни, потенциално фатални усложнения, включително инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност.

Сърдечните заболявания също могат да доведат до аневризма или изпъкналост в стената на артерия, която може да се появи навсякъде в тялото.

Ако аневризма се спука, това е сериозно и може да доведе до животозастрашаващо вътрешно кървене.

И накрая, сърдечните заболявания могат да доведат до внезапен сърдечен арест или неочаквана загуба на сърдечна функция. Това често се причинява от аритмия, наречена камерна фибрилация или камерна тахикардия. Внезапният сърдечен арест е спешен медицински случай и, ако не се лекува незабавно, ще доведе до смърт.

Свързани състояния и причини за сърдечни заболявания

Широко прието е, че затлъстяването оказва влияние върху сърцето. Първо, това увеличава риска от развитие на много други рискови фактори за сърдечни заболявания, включително хипертония, висок холестерол и диабет тип 2. Той също така предизвиква възпалителни процеси, които могат да навредят на сърдечно-съдовата ви система и могат да доведат до структурни или функционални промени в самото сърце. Допълнителното тегло принуждава сърцето ви да работи по-усилено, поставяйки го под повишен стрес. С течение на времето това може да доведе до симптоми на сърдечна недостатъчност.

Сънната апнея, състояние, при което човек може да изпита паузи в дишането по време на сън, също е тясно свързана със сърдечните заболявания.

Тези епизоди карат спящия да се събуди и да си поеме въздух, предотвратявайки спокойния сън. С течение на времето повтарящите се събуждания и внезапните спадове на нивата на кислород в кръвта, които се появяват при сънна апнея, могат да повишат кръвното налягане и да натоварят сърдечно-съдовата система. Сънната апнея е свързана с по-висок риск от инфаркт, аритмии като предсърдно мъждене, инсулт и сърдечна недостатъчност.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75