Сърцебиене – оценка, тестване, лечение и състояния при възрастните хора, част 2

мар. 14, 2023 | Здравна информация

Оценка на сърцебиене

Въпреки че не всички сърцебиене са причинени от сърдечно заболяване, последствията от някои сърдечни заболявания са толкова сериозни, че хората със сърцебиене обикновено трябва да бъдат прегледани от лекар. Следната информация може да помогне на хората да решат кога да посетят лекар и да разберат какво да очакват по време на оценката.

Предупредителни знаци

При хора със сърцебиене някои симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Замаяност или припадък
 • Болка или натиск в гърдите
 • Недостиг на въздух
 • Пулс над 120 в минута или по-малко от 45 в минута
 • Имате сърдечно заболяване или фамилна анамнеза за внезапна смърт, повтарящи се припадъци или необясними гърчове
 • Симптомите се появяват по време на тренировка, особено ако причиняват загуба на съзнание

Кога да посетите лекар

Хората, които имат сърцебиене и някакви предупредителни знаци, трябва незабавно да отидат в спешното отделение, както и тези, които имат непрекъснато, продължаващо сърцебиене. Тези, които имат припадък, болка в гърдите или недостиг на въздух, трябва да се обадят на спешна помощ.

Хората без предупредителни признаци, които имат периодично сърцебиене или са имали епизод, който е спрял, трябва да се обадят на своя лекар. Лекарят ще определи колко бързо трябва да бъдат прегледани въз основа на възрастта им, основните заболявания и други симптоми.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което откриват по време на анамнезата и физическия преглед, помага да се определи възможната причина.

Какво питат лекарите

 • Колко често се появява сърцебиене
 • Колко дълго продължава палпитацията
 • Какви фактори (например емоционален стрес, активност или прием на кофеин или други лекарства) предизвикват или влошават сърцебиенето
 • Какви лекарства, включително кофеин, приема лицето

Понякога лекарите молят човека да изчисли честотата и ритъма на сърцебиенето, защото моделът на ударите може да им помогне да определят причината.

Физическият преглед започва с проверка на жизнените показатели (пулс, температура и кръвно налягане). Честотата на пулса и дали пулсът е редовен или нередовен помагат да се предложат причините. Повишената температура предполага, че причината е треска. Ниското кръвно налягане не предполага причина, но показва изключителна спешност.

Лекарите слушат сърцето за необичайни звуци, които могат да показват клапно разстройство или възпаление на сърцето. Те слушат белите дробове за звуци, които показват сърдечна недостатъчност. Те гледат и опипват предната част на шията, за да видят дали щитовидната жлеза е увеличена или възпалена.

Сърцебиенето, което се появява с други симптоми, като задух, болка в гърдите, слабост, умора или припадък, е по-вероятно да е резултат от ненормален сърдечен ритъм или сериозно разстройство.

Тестване

Въпреки че повечето причини за сърцебиене не са сериозни, обикновено се правят тестове.

 • Електрокардиография (ЕКГ), понякога с амбулаторно наблюдение
 • Лабораторни изследвания
 • Понякога образни изследвания, стрес тестове или и двете
 • Понякога електрофизиологично изследване

Прави се ЕКГ. Ако ЕКГ се направи, докато лицето има сърцебиене или необичаен пулс, диагнозата обикновено е ясна. Въпреки това, само няколко от възможните причини предизвикват анормална ЕКГ, когато хората нямат сърцебиене. По този начин, хората, които имат периодично сърцебиене, може да се наложи да носят ЕКГ монитор за ден или два (Холтер мониториране—вижте фигурата Холтер монитор) или за по-дълъг период (регистратор на събития), за да открият кратки или нередовни анормални ритми. При някои хора лекарите могат да вмъкнат устройство под кожата, за да наблюдават сърдечния ритъм. Това устройство се нарича записващо устройство и непрекъснато следи сърдечния ритъм на човека. След това лекарите могат да използват външен монитор, за да проверят записващото устройство за анормален сърдечен ритъм. Някои продукти, предлагани в търговската мрежа, като например фитнес тракери, които следят сърдечната честота, и други тракери, които следят проследяването на сърдечния ритъм, са налични за смарт телефони и часовници, но предоставят по-ограничена информация.

Необходими са лабораторни изследвания. Лекарите правят пълна кръвна картина и измерват серумните електролити, включително калий, магнезий и калций. Лекарите могат да измерват други вещества в кръвта (сърдечни маркери), ако лицето има други симптоми, които предполагат възможен остър коронарен синдром. Лекарите измерват нивата на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта, ако подозират свръхактивност на щитовидната жлеза и измерват нивата на други хормони при хора, които може да имат феохромоцитом. Други тестове могат да бъдат направени в зависимост от това какви други причини подозират лекарите.

Понякога е необходимо изображение. При хора с ЕКГ находки, които предполагат сърдечно заболяване, лекарите правят ехокардиография и понякога ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на сърцето. Хората със симптоми по време на активност изискват стрес тест понякога със стрес ехокардиография или ядрено сканиране.

Електрофизиологично (EФ) изследване се прави, когато симптомите на хората са тежки и лекарите подозират опасен проблем със сърдечния ритъм, който не е открит с други тестове. При този тест лекарите прекарват малки електроди през вена в сърцето. Електродите записват електрическата активност на сърцето по-подробно, отколкото ЕКГ.

Лечение на сърцебиене

Лекарства и вещества като кофеин, за които е известно, че влошават сърцебиенето на човек, се спират. Ако опасни или инвалидизиращи аритмии са причинени от необходимо терапевтично лекарство, лекарите опитват друго лекарство.

Лекарите обикновено просто осигуряват увереност за хора с предсърдно преждевременни удари или камерни преждевременни удари, които не са причинени от сърдечно разстройство. Ако такова безобидно сърцебиене е много обезпокоително, лекарите понякога предписват бета-блокер (вид антиаритмично лекарство). Други идентифицирани ритъмни нарушения и подлежащи нарушения се изследват и лекуват. Лекарите често първо дават лекарства за контролиране на ритъма (като дигоксин, флекаинид, верапамил, дилтиазем или амиодарон). Въпреки това, много от тези лекарства могат сами по себе си да причинят ритъмни нарушения, както и други странични ефекти.

За определени аритмии (например предсърдно трептене, ПСВТ и атриовентрикуларна възлова повторна тахикардия), радиочестотната аблация, по-инвазивно лечение, често е най-добрият вариант. Освен това, ако лекарствата не са ефективни или ако хората имат определени опасни ритъмни нарушения, лекарите могат да използват инвазивни лечения като кардиоверсия с постоянен ток или имплантиране на комбинация от пейсмейкър и дефибрилатор. Изборът на процедура зависи от конкретното състояние, причиняващо смущението.

Основни неща за възрастни хора

Възрастните хора са изложени на особен риск от странични ефекти, дължащи се на антиаритмичните лекарства. По-възрастните хора вероятно ще имат няколко здравословни проблема и ще приемат няколко лекарства и тези лекарствени комбинации могат да ги изложат на риск от странични ефекти. При по-възрастните хора бъбреците са по-малко ефективни при филтрирането на лекарства от кръвта, което допринася за риска от странични ефекти. Някои възрастни хора може дори да се нуждаят от пейсмейкър, преди да могат да приемат антиаритмични лекарства.

Ключови точки

 • Сърцебиенето е често срещано явление и има много причини, вариращи от безобидни до животозастрашаващи.
 • Хората, които имат други симптоми като замаяност, гръдна болка или натиск, или недостиг на въздух, може да имат сериозен проблем и трябва бързо да посетят лекар.
 • Правят се ЕКГ, определени кръвни изследвания и често други специализирани сърдечни изследвания.
 • Лечението зависи от причината.

 

В следващата статия от поредицата за симптомите на сърцето и кръвоносните съдове, ще Ви запознаем с постпрандиалната хипотония и нейното лечение.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370