Тонзилит – диагностика, продължителност и възможности за лечение, част 2

сеп. 26, 2022 | Здравна информация

Как се диагностицира тонзилитът?

Много случаи на тонзилит преминават от само себе си (с подходящо лечение на симптомите) и може изобщо да не бъдат диагностицирани. Как да разберете кога да потърсите медицинска помощ?

  • Обадете се на Вашия лекар, ако имате треска от 101 градуса F или по-висока, не можете да ядете или пиете нищо или ако болката в гърлото Ви не се е подобрила или се е влошила три дни след като за първи път сте се почувствали болни.
  • Потърсете спешна или незабавна помощ, ако се лигавите много повече от обикновено, имате проблеми с дишането или преглъщането, имате схванат или подут врат, имате силна болка в устата или имате промяна в гласа (свързана със симптомите на тонзилит).

Ако все пак видите вашия лекар за симптоми, които може да са тонзилит, той или тя ще ви попита за подробности относно симптомите, които изпитвате, и ще извърши физически преглед. Тези две стъпки са най-важните части за определяне дали човек има тонзилит.

Когато види пациент, който потенциално може да има тонзилит, Роуан казва, че проверява задната част на гърлото, за да види дали сливиците са червени, възпалени или имат бели петна или гной, както и дали едната страна е по-подута от другият. Освен това опипва врата, за да види дали лимфните възли са подути. Всички тези фактори са потенциални признаци на инфекция.

Ако лекарят потвърди, че сливиците са заразени, следващата стъпка е да се определи дали инфекцията е бактериална, като стрептокок в гърлото (тъй като в този случай ще са необходими антибиотици). Ако вирусна инфекция е причината за тонзилит (както обикновено е), антибиотиците не са необходими.

Бърз стрептококов тест може да се приложи в кабинета на лекаря и дава резултати само за няколко минути. Тестът не е перфектен и понякога се връща отрицателен, дори когато има стрептококови бактерии. Лекарят може да назначи култура на гърлото – която също включва тампон от задната част на гърлото – за да види дали стрептокок расте от събраната проба. Той е по-надежден от бързия стрептококов тест, но резултатите могат да отнемат ден или два.

Продължителност на тонзилит

Ако няма усложнения, прогнозата за тонзилит е отлична. В повечето случаи тонзилитът ще изчезне от само себе си, без да са необходими лекарства, ако симптомите се овладеят.

Ако тонзилитът е причинен от вирус, инфекцията и симптомите обикновено изчезват в рамките на няколко дни. Бактериалният тонзилит се лекува с антибиотици и обикновено отшумява за около 10 дни.

Възможности за лечение и лекарства за тонзилит

Много случаи на тонзилит ще изчезнат от само себе си с подходящи поддържащи грижи (като много почивка, подходяща хидратация и леки лекарства без рецепта за болка), по същия начин, по който обикновената настинка изчезва от само себе си. Ако симптомите продължават или се влошават, трябва да отидете на лекар.

Опции за лечение на тонзилит

Ако тестът за стрептокок се окаже положителен, което показва, че бактериална инфекция причинява тонзилит, се препоръчват антибиотици. Без лекарства стрептококът в гърлото почти винаги ще изчезне от само себе си, но антибиотиците помагат за ускоряване на възстановяването и намаляват риска от усложнения.

Освен ако нямате алергия, пеницилин или амоксицилин най-вероятно ще бъде предписаният антибиотик и трябва да приемате лекарството според указанията на Вашия лекар (дори ако симптомите изчезнат преди края на лечението).

Ако Ви е предписан антибиотик, трябва да започнете да се чувствате по-добре в рамките на един до три дни след започване на лечението. Приемането на антибиотик не само ще съкрати времето, през което се чувствате зле, но също така ще намали вероятността някой друг да се разболее и трябва да предотврати развитието на усложнения, включително остра ревматична треска.

Ако вашите стрептококови тестове са отрицателни, това означава, че имате вирусен тонзилит и антибиотиците не се препоръчват. За да облекчите болката или треската, използвайте болкоуспокояващи без рецепта, като ацетаминофен или ибупрофен. Аспиринът трябва да се избягва при деца поради риска от синдром на Reye.

Пълното възстановяване трябва да отнеме от пет до седем дни. И ако не се почувствате по-добре след седмица или симптомите ви са се влошили, трябва да се свържете с вашия доставчик на здравни услуги, за да бъдете преоценени.

Отстраняване на сливиците

Тонзилектомия (хирургично отстраняване на сливиците) е нужна, когато децата имат седем или повече инфекции на сливиците годишно, пет годишно в продължение на две последователни години или три годишно в продължение на три години. Ако честият тонзилит не е достигнал този праг, тогава се препоръчва внимателно изчакване.

Тонзилектомията намалява броя на инфекциите на гърлото, които човек ще има. Ако сливиците бъдат извадени, те не могат да се заразят, въпреки че други области на тъканта в гърлото все още са податливи.

Въпреки че е по-характерно за децата да се отстраняват сливиците им, възрастните също могат да се възползват от това да имат тонзилектомия. Роуан казва, че обмисля дали тонзилектомията може да е подходяща за възрастен, когато този индивид има четири или повече инфекции на сливиците годишно.

Домашни средства и поддържаща грижа за тонзилит

Независимо дали вашият тонзилит е бактериален (и приемате антибиотици, за да се справите с инфекцията) или вирусен (и оставяте инфекцията да се изчисти сама), домашните средства за облекчаване на симптомите и комфорт са важна част от грижите ви.

За да помогнете на тялото си да се излекува, не забравяйте да си почивате много, да сте хидратирани, да ядете меки храни (мислете за ябълково пюре или сладолед) и да избягвате дразнители, като цигарен дим или кисели храни и напитки.

За да облекчите и успокоите всяка болка в гърлото, която изпитвате, опитайте:

  • Отпиване на студени или топли напитки, като чай с мед или лимон (малките деца не трябва да пият мед, поради риск от ботулизъм)
  • Консумиране на студени или замразени десерти
  • Смучене на лед
  • Таблетки за смучене на гърло (избягвайте да ги давате на деца под 4 години, тъй като могат да представляват опасност от задавяне)
  • Гаргара с топла солена вода

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при УНГ-специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за УНГ ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75