Тонзилит – симптоми, причини и рискови фактори

сеп. 20, 2022 | Здравна информация

Какво е тонзилит? Симптоми, причини, диагноза, лечение и профилактика

Сливиците играят важна роля във вашата имунна система и са първата линия на защита срещу вируси и бактерии, които вдишвате или поглъщате. Тази колекция от лимфоидна тъкан в задната част на устата ви е част от тонзиларния пръстен на Waldeyer и включва палатиналната сливица, назофарингеалната сливица (известна също като аденоид), тубарните сливици и езичната сливица.

Когато сливиците имат имунен отговор срещу потенциални чужди нашественици, като бактерии или друг вид инфекция, те могат да се напълнят или увеличат. Този тип инфекция на сливиците се нарича тонзилит.

Признаци и симптоми на тонзилит

Симптомите, които може да изпитате, когато имате тонзилит, могат да включват следното:

 • Червени, подути сливици
 • Бяло или жълто покритие или петна по сливиците
 • Възпалено гърло
 • Трудно или болезнено преглъщане
 • Висока температура
 • Увеличени, чувствителни жлези (лимфни възли) на шията
 • Драскащ, приглушен или гърлен глас
 • Лош дъх
 • Болка в стомаха, особено при по-малки деца
 • Схванат врат
 • Главоболие

За много малко дете, което може да не е в състояние да изрази вербално симптомите, които изпитва, потърсете следното:

 • Висока температура
 • Лигавене поради трудно или болезнено преглъщане
 • Отказ от хранене
 • Необичайна придирчивост

Ако тези симптоми на тонзилит звучат подобно на тези на обикновена настинка, това е защото тонзилитът често се причинява от обикновена настинка – но симптомите са склонни да продължават по-дълго и да стават по-тежки. Вирусът, който започва с подсмърчане и възпалено гърло, може да се превърне в инфекция на сливиците.

Причини и рискови фактори за тонзилит

Наставката „-itis“ означава възпаление. А терминът „тонзилит“ означава (познахте) възпаление или инфекция на сливиците. Тонзилитът най-често се причинява от вирус като тези, които причиняват обикновена настинка, но може да бъде причинен и от бактерии, като Streptococcus pyogenes (стрептококи от група А) – бактериите, които причиняват стрептокок в гърлото.

Ролята на сливиците като първата анатомична преграда на имунната система ги прави уязвими към инфекции. Въпреки че самият тонзилит не е заразен, вирусите и бактериите, които причиняват инфекцията (и свързаните с нея симптоми), са.

Тонзилитът най-често е резултат от вирусна инфекция и повишеното излагане на други хора, които може да са носители на вирус (по-специално заразени капчици, които издишват или кашлят) увеличава риска от получаване на вирусна инфекция, която се превръща в тонзилит.

Учител в начално училище, например, който е изложен на много деца, които тичат наоколо и играят заедно, вероятно е по-вероятно да се разболее, отколкото някой, който работи в собствения си офис или кабина сред другите, които стоят главно в собствените си офиси или кабини . Децата също са склонни да бъдат изложени на по-висок риск от инфекции, които могат да доведат до тонзилит по същата причина: те са склонни да прекарват повече време в непосредствена близост до другите.

Честото миене на ръцете и липсата на споделяне на чаши или храна може да помогне за спиране на разпространението на вирусни инфекции, които могат да се превърнат в тонзилит. Маските, които покриват носа и устата (както за заразените лица, така и за тези, които са в контакт с тях), също могат да намалят разпространението на вирусни инфекции.

Малките деца и тийнейджърите също са изложени на по-висок риск от тонзилит, тъй като имат по-изпъкнала тъкан на сливиците. С напредване на възрастта тъканта на сливиците се свива малко и в резултат на това имаме по-малко инфекции.

Основните рискови фактори за тонзилит при възрастни са живеенето или работата в тясно сътрудничество с деца и напредналата възраст (което може да отслаби имунния отговор на организма и да ви изложи на по-висок риск от инфекция, която може да се превърне в тонзилит).

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при УНГ-специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за УНГ ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75