Топлинен или слънчев удар– как да се предпазим през летните жеги

юни 12, 2024 | Здравна информация

В резултат на изменението на климата броят на хората, изложени на екстремни горещини, се увеличава стремително във всички региони на света. СЗО издаде насоки към Агенциите за обществено здраве за идентифициране и управление на рисковете, свързани с екстремните горещини. Важна част от тях е навременната и професионална информация за вредите от топлинно прегряване и мерките, които всеки от нас може да спазва.

Какво е топлинен удар?

Топлинният удар обикновено настъпва в резултат на излагане на високи температури, често съчетани с обезводняване. Той понякога се нарича слънчев удар или слънчасване. При високи температури, голяма влажност или при изтощителни физически натоварвания на слънце тялото не може да отдели натрупаната в излишък топлина и температурата на организма се покачва, понякога до 42ºС.

Допълнителните усилия, които тялото изразходва, за да се охлади, натоварват сърцето и бъбреците. Топлинният удар може да усложни съществуващите състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет, психични разстройства и астма, както и да увеличи риска от злополуки и от някои инфекциозни заболявания. Топлинният удар е спешно медицинско състояние с висока смъртност.

Екстремните горещини могат бързо да доведат до смърт или нужда от хоспитализация, така че всяко предупреждение за горещи температури трябва да ни накара да предприемем незабавни действия за запазване на здравето ни.

Кои са рисковите групи?

* Работници, чиято професия изисква работа на открито;
* Бебета и малки деца:
* Хора в напреднала възраст;
* Пациенти със съпътстващи хронични увреждания на здравето – сърдечни заболявания, белодробни болести, бъбречни проблеми, диабет, психични отклонения.
* Активно спортуващи.

Какви са симптомите на топлинен и слънчев удар?

* Повишена температура;
* Зачервена кожа на лицето;
* Учестяване на пулса;
* Гадене или повръщане;
* Учестено дишане;
* Нелогично поведение;
* Болки в главата;
* Дезориентираност;
* Крампи;
* Припадък с или без загуба на съзнание.

Как да се предпазим от слънчев удар?
* Опитайте се да не стоите на слънце, търсете сянката, докато сте навън.
* В най-горещите часове избягвайте тежките физически натоварвания.
* Поддържайте дома си прохладен. През деня, когато температурата навън е по-висока от тази на закрито, затворете прозорците и щорите, за да блокирате пряката слънчева светлина.
* Ако използвате климатик, настройте температурата на 27°C и включете вентилатора. По този начин стайната температура ще се възприема като 4°C по-ниска. Благодарение на това можете да спестите до 70% от енергията, изразходвана за охлаждане на помещението.
* Избягвайте обезводняване, пийте повече вода от обикновено.
* Не употребявайте алкохол и кафе.
* Носете леки, широки дрехи от естествени материи.
* Не забравяйте шапката и чадъра за предпазване от преките слънчеви лъчи.
* Слънчевите очила са задължителни.
* Ползвайте слънцезащитни кремове за откритите части на тялото;
* При възможност вземайте хладен душ от време на време.
* Проверявайте редовно състоянието на хората, които познавате и които са най-застрашени от горещини, особено възрастните хора.
* Не оставяйте деца и домашни любимци в автомобила си по време на жегите дори и „за малко“.

Не трябва да забравяме, че топлинният удар е животозастрашаващо състояние за организма, което налага медицинска помощ незабавно. В случай, че Ваши близки изпаднат в подобно състояние, търсете Дежурните кабинети на МЦ ЛОРА за навременна и професионална диагностика и лечение.