Топ 3 в класацията за сушени плодове

май 12, 2020 | Здравна информация

Сушените плодове, освен че са много вкусни, са и изключително полезни. През зимата, когато повечето плодове са или много скъпи, или просто не се предлагат, можем да си похапваме вкусни сушени плодове. Освен че са здравословни, те дават много енергия, а и съдържат ценни витамини, минерали и микроелементи, които подсилват имунната система, подобряват метаболизма и храносмилането. Трябва да се отбележи, че разнообразното хранене е много важно, защото в отделните храни се съдържат различни по количество и вид витамини и минерали. Също така това е условна класация, защото трудно може да се каже кой е най-добрия плод.

Сушени смокини

Смокинята е древно културно растение, разпространено по цялото Средиземноморие и Близкия Изток. Консумацията на плодовете му е препоръчителна при сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци. Още Авицена е казал, че това е плодът на дълголетието. Смокините са добър източник на витамините В1, B2, В5, В6, също така на минералите магнезий, калий, желязо, мед и са източници на калций, фосфор, цинк и натрий. Съдържат много полифеноли, флавоноиди и антиоксиданти. Благодарение на високите нива на фибри и калий в тях, смокините подпомагат нормалната функция на червата и имат слабителен ефект. Също така редовната им консумация спомага за поддържане на ниски нива на холестерол, запек и кожни проблеми. Ензимите на смокинята намаляват съсирването на кръвта като по този начин се намалява риска от тромбози. Сушените смокини са добро профилактично средство за подобряване работата на щитовидната жлеза. Освен това съдържат и пектин, който е добър за храносмилателната система, клей за болно хърло, омега-3 и омега-6 мастни киселини за по-здраво сърце.

Сушени кайсии

Кайсиите и като пресни, и като сушени са едни от супер вкусните и полезни плодове. В тях се съдържат съдържат витамините В2, B3, В9 и Е, малко количество витамин С, но са отличен източник на про-витамин А за подобряване на зрението. Богати са на минералите желязо, фосфор, калций, цинк и магнезий. Благодарение на големите нива на калий, консумацията на сушени кайсии подобрява функциите на стомашно-чревния тракт. И тъй като желязото е важен елемент в борбата с анемията, то сушените кайсии са полезни и защото в тях се сържа и мед, който помага на желязото да се абсорбира по-добре от тялото. Включването на сушените кайсии в дневното меню подпомага производството на хемоглубин, следователно са полезни и за жени с проблемен месечен цикъл, предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, намаляват лошия холестерол и защитават от ракови заболявания.

Сушени сини сливи

Има ли трапеза за Бъдни вечер без сушени сливи? Нашите баби си правеха ошав. Истината е, че настойката от сушени сливи е изключително полезна за бъбреците и черния дроб. Те са ефективни и при лечение на ревматизъм и атеросклероза. Сушените сини сливи съдържат умерени количества от витамините А, В1, В2, B3, и В9, богати са на витамини Е и С и ниски количества от минералите фосфор, магнезий. Също така сушените сливи съдържат витамин К, който благоприятства укрепването на сърдечния мускул, нормализира работата на сърцето и влияе положително върху нервната система. Сушените сливи са отлично лекарство при запек и хемороиди. Най-новите изследвания показват, че консумацията на сушени сливи е добро профилактично средство при остеопороза, защото увеличава костната плътност.

Важно! Статията има информативен характер! Консумацията на тези и други плодове и зеленчуци не може да замести лечението, предписано от лекар!