Фебрилитет (повишена температура)

ное. 8, 2021 | Здравна информация

Това е най-често срещания симптом при детските заболявания. Обикновено свързан с протичането на вирусни инфекции. Фебрилитетът се смята за синоним на болест и нерядко предизвиква разбираемо безпокойство у родителите.

Обикновено се приема, че 37 градуса е нормалната телесна температура, но понятието „нормална“ не винаги е еднакво при отделните индивиди. Средната стойност на базалната температура при децата е по-висока от тази при по-големите деца и възрастни. При 50% от 18-месечните деца дневната температура достига до 37,8 градуса без заболяване. След 2-годишна възраст се наблюдава тенденция към понижаване на температурата, като постепенно се „нормализира“ до граници характерни за възрастните. Оралната температура обикновено е 0,5 – 0,6 градуса по-ниска от ректалната.

Фебрилитетът трябва да се разглежда като проява на реактивност на организма към инфекция, а не да се приема сам по себе си като болест.

Фебрилитетът от всякакъв порядък може да бъде единственият симптом при сепсис. Деца над 2 години могат да поддържат висока температура дни или седмици, без да се изясни причината. Фебрилитет с неясен произход може да бъде само когато температурата продължава повече от 3 седмици /при децата едно вирусно заболяване може да продължи повече от 14 дни/. При по-голямата част от децата се касае по-скоро за банално заболяване, отколкото за необичаен патологичен процес. Въпреки, че фебрилитетът може да бъде признак на сериозно заболяване, сам по себе си рядко представлява опасност.

Гърчовете са често усложнение, но по принцип се смята, че фебрилните гърчове, съпровождат внезапно покачване на температурата. Необичайно е те да се появят при температура под 39 градуса. Обикновено се наблюдават в началото на едно заболяване и рядко се повтарят в процеса на неговото развитие. Не е ясно доколко приложението на антипиретици /лекарствени средства понижаващи температурата/ може да предпази от конвулсии.

Най-често използваният антипиретик е Acetophen /Pracetamol/, използван като алтернатива на Aspirin и Amidophen.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар!

В МЦ ЛОРА – Дежурно звено Вашето дете може да бъде прегледано от дежурните ни педиатри. Научете повече за работно време на Дежурното ни звено тук