Хемороидална болест

май 12, 2020 | Здравна информация

Хемороидите са артерио-венозни съединения между крайните разклонения на ректалните артерии и вени. Хемороидалната болест се развива при състояния, които обуславят повишен артериален и намален венозен оток. Най-често хемороидалната болест се развива при запек, повишен тонус на аналните сфинктери, повишено налягане в малкия таз, включително поради бременности или седящи професии. Голямо значение има и наследствената слабост на съдовата стена.

Типичните прояви на хемороидалната болест са: ректални кръвоизливи, болка на вътрешните хемороидални възли, сърбеж, чувство за дискомфорт. Кървенето може да бъде струйно, с остро анемизиране на болния или по-леко изразено, продължително с рецидиви. Болката се развива поради тромбозиране на възлите или тяхното заклещване. Когато възлите се възпалят, болните, освен от болка и кървене, се оплакват от висока температура, усет за пулсиране в аналната област, зацапване на бельото със слузно-гнойно-кръвениста секреция.

Диагнозата се поставя чрез външен оглед, ректално туширане и ректороманоскопия. При външен оглед се установява наличието на евентуален пролапс, заклещване, възпаление и тромбозиране.

Съществено значение има хранителния режим – изключване на алкохол, консумация на повече растителна храна, избягване на силните подправки /черен пипер, лютив червен пипер, хрян, суров лук и чесън, туршии и др./. Необходимо е контролиране на дефекацията. При всеки болен с хемороидална болест е необходимо изключване на карцином на ануса, ректума и дисталната сигма.

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!