Хемороидите – причини, лечение, диета

май 12, 2020 | Здравна информация

Хемороидите представляват подути кръвоносни съдове на ректума. Хемороидалните вени са разположени в най-ниската част на ректума и ануса. Понякога те се подуват, така че венозните стени стават опънати, тънки, възпалени и раздразнени и са болезнени от преминаващите изпражнения по време на дефекация. Хемороидите се класифицират в две основни категории: вътрешни и външни.

Вътрешните хемороиди се намират достатъчно далеч във вътрешността на ректума, че не могат да бъдат видяни с просто око. Те обикновено не болят, защото инервацията в част на ректума е по-особена. Кървенето може да бъде единственият признак, че с тях има някакъв проблем. Понякога вътрешните хемороиди имат такава големина, че се получава пролапс или започват да стърчат извън аналния сфинктер, състояние, което е изключително неприятно за пациента. Пролапс на хемороиди може да боли, защото областта на ануса е гъсто инервиран от чувствителни на болка нервни окончания. Пролапсът на върешни хемороиди може да бъде репониран (върнат обратно) сравнително лесно от всеки лекар по време на преглед. Външните хемороиди се намират в рамките на ануса и обикновено са болезнени, когато са възпалени. Ако външен хемороид се възпали той може да се почувства, обикновено боли и се вижда добре. Понякога във вътрешността на съда се получава кръвен съсирек, хемороидът тромбозира, става твърд и много болезнен и може да се спука с изтичане на голямо количество кръв. Тази кръв обикновено се вижда по тоалетната чиния след изхождане. Именно това състояние обикновено плаши пациентите и ги кара да потърсят лекарска помощ.

Анално кървене и болка от всякакъв вид трябва да бъдат оценени от квалифицирано медицинско лице. Подобно състояние може да бъде животозастрашаващо, а може и да има за първопричина рак на дебелото черво. Хемороидите са най-честата причина за анално кървене и рядко са опасни, но въпреки това диагнозата трябва да се постави едва след инструментален оглед от гастроентеролог. Не са рядкост случаите, при които хемороиди, които кървят незабелжимо да предизвикат тежки анемии с чувство на лесна умора и слабост у пациента. Прегледът при такива опплавания обикновено се състои в проникване с пръст с ръкавица намазана с лубрикант от страна на лекаря в аналното отвърстие и щателно опипване на хемороидалните възли и последващо ендоскопско изследване с ректоскоп или колоноскоп, ако се налага. Около 30% до 40% от хората се смята , че страдат от хемороиди в някакъв момент от животаси. Най-често първата поява е между 20 и 50 години. Изследователите не са сигурни какво причинява хемороидите. „Слаби“ вени, водещи до хемороиди, както и други видове разширени вени могат да се наследяват, но се придобиват и при различни условия на живот, труд и навици.

Смята се, че повишеното коремно налягане причинява повишено налягане в хемороидалните вени и като следствие тяхното разширяване. Налягането може да бъде причинено от затлъстяване, бременност, изправено или седнало положение за дълги периоди, хроничен запек, кашлица, кихане, повръщане, и задържане на дъха при напрягане по време на тежък физически труд.

Диетата има ключова роля в причиняването и предотвратяването на хемороидите. Хората, които постоянно приемат храна с високо съдържание на фибри имат по-малка вероятност да получат хемороиди, но тези, които предпочитат по-концентрирани и преработени храни са с по-висок риск за хемороиди. Диета с ниско съдържание на фибри или прием на недостатъчно течности може да предизвика запек, който може да допринесе за хемороиди по два начина: насърчава напрягането при изхождане заради намаления мотилитет на червата и дразни наличните хемороиди чрез образуване на твърди изпражнения, които допълнително дразнят възпалените и подути вени.

Хората, които работят предимно седнали, не се хранят рационално, страдат от запек и не могат да се движат активно, могат да направят няколко стъпки за предотвратяване на образуването на хемороиди или облекчаване на вече появилите се такива.

Увеличаване фибрите в храната

Хемороидите е по-вероятно да възникнат при хората, които имат склонност към запек. Един от най-лесните природни начини за нормализиране изхожданията е чрез попълване на фибри в диетата или приемане на добавки като пектин. Добавянето на фибри към диетата е универсален препоръката на двете семейни лекари и гастроентеролози,“ казва д-р Kussin. Големите хранителни източници на фибри включват:

– Бобовите растения, като грах, леща, боб, лимец, елда

– Пълнозърнестите храни, като например ечемик, трици люспи, овесени ядки и кафяв ориз

– Зеленчуци, като артишок, зелен грах, броколи, брюкселско зеле и

– Плодове, като малини, круши, ябълки, банани

Прием на достатъчно вода

Тази стратегия за предотвратяване на хемороидите е проста и евтина, но се оказва, че е най-малко прилаганата от пациентите. Заедно с яденето на здравословна диета, пълна с фибри, адекватна хидратация е ключът към нормална дефекация. Пиенето на шест до осем чаши вода всеки ден, не само поддържат храносмилателната система да работи безпроблемно, но е и от полза за цялото тяло.

Упражнения

Умереното движение подобрява мотилитета на дебелото черво и съответно профилактира хемороидите. Движение като дълго ходене пеша, тичане, различни динамични спортове имат позитивен ефект. Трябва да се ограничават натоварвания, които повишават налягането в коремната кухина. Вдигането на всякакъв вид тежести е противопоказно.

Бъдете внимателни, когато става въпрос за слабителни

При запек, някои добавки, по-специално на основата на майчин лист могат да са твърде драстични и да доведат до тежко възпаление на хемороидите. Както запекът, така и диарията има неблагоприятен ефект върху състоянието на хемороидите. Повечето осмотични лаксативи не са добър избор за страдащите от хемороиди.

Приемът на дразнещи храни също има негативен ефект и може да предизвика възпаление на хемороидите. Лютите храни, особено лют пипер, къри, чили и др. имат агресивен характер и след преминаване през храносмилателния тракт в състава на изпражненията. Тези съставки имат силно иритативен ефект и дразнят хемороидалните възли, предизвикват болезненост и възпаление. Хората с оплаквания от хемороиди трябва да избягват такива храни.

Диетичните и хигиенни правила не отменят използването на медикаменти в случаите, когато състоянието на хемороидите налага лечение. Съществуват различни по състав кремове, пяни, емулсии, както и медикаменти за перорална употреба, които са предназначени за различните прояви на хемороидалната болест. Тежките и неповлияващи се от лечение хемороиди могат да бъдат премахнати оперативно. Преценката за това става след обстоен преглед.