Херпес Зостер

май 12, 2020 | Здравна информация

Херпес зостер причинява промени по кожата и лигавиците под формата на малки мехурчета, с размер до 0,5 см, причинени от реактивиране на вируса на Varicella zoster. Наблюдават се следните фази:

Продромална – силни невралгични болки без видими кожни промени /до 7 дни/. Типична е внезапната „пареща“ или „пробождаща“ болка в засегнатата област.
Кожни промени – групирани малки мехурчета с размер до 0,5 см, изпълнени със светло съдържимо и гнойни мехурчета, разположени в областта на засегнатия сегмент. Обикновено засегнатите места са само в едната половина на тялото. Оздравяването се предхожда от засъхване на съдържимото и образуване на кожни корички.
Усложнения:

засягане на очите
засягане на вътрешното ухо
засягане на 7-ми и 8-ти черепномозъчен нерв, свързване с намаляване на слуха, замайване, слухови халюцинации и изменения във външния слухов проход
преминаване на вируса в кръвта с генерализирано засягане на кожата
постзостерна невралгия – болки в засегнатия сегмент, които продължават повече от 6 седмици след отзвучаване на кожните промени.
В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Най-ново