Хипертиреоидизъм

май 12, 2020 | Здравна информация

Хипертиреоидизъм означава повишено ниво на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4. Тиреотоксикозата е състояние, което се дължи на повишена продукция на тиреоидни хормони. Тереотоксикозата е състояние, което се дължи на повишена продукция на тиреоидни хормони. Най-честата причина е повишена функция на щитовидната жлеза.

Симптомите се дължат на ефектите на силно повишените нива на тиреоидните хормони в циркулацията. Симптомите биват: нервност, лесна възбудимост; промени в настроението, безсъние, тахикардия; непонасяне на топлина, повишено изпотяване; темор; загуба на тегло; промени в апетита; чести дефекации; мускулна слабост; струма; Базедова болест; менструални нарушения; промени в зрението, фотофобия и др.

Не е задължително болния да има всички симптоми на хипертиреоидизъм.

Болният трябва да бъде информиран за показанията за прилагане на отделните методи на лечение, рисковете, предимствата и страничните им ефекти. Той трябва да стане активен участник в избора на лечение и да сътрудничи на лекаря при провеждането му. Тъй като в много случаи лечението е радикално, то трябва да се извършва съвместно с хирург и радиолог.

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!