Холестерол – диагностика, продължителност, възможности и лекарства за лечение, част 2

ян. 12, 2023 | Здравна информация

Как се диагностицира високият холестерол?

Тъй като високият холестерол сам по себе си обикновено няма признаци или симптоми, единственият начин да разберете дали го имате е да си направите прост кръвен тест, известен като липиден профил или липиден панел. Този кръвен тест може да изисква да гладувате (да не ядете или пиете) в продължение на 8 до 12 часа, преди да Ви бъде взета кръвта.

От тази кръвна проба Вашият лекар може да измери Вашия липопротеин с ниска плътност холестерол, липопротеин с висока плътност холестерол и триглицериди, които при високи нива могат да се комбинират с нисък LDL или висок HDL, за да увеличат риска от сърдечни заболявания. Липидният панел може също да ви каже общия ви холестерол, който се основава и на трите компонента.

Желаните нива за всеки компонент за възрастни са както следва:

  • LDL холестерол под 100 милиграма на децилитър (mg/dL)
  • HDL холестерол, който е по-голям или равен на 60 mg/dL
  • Триглицериди под 150 mg/dL
  • Общ холестерол под 200 mg/dL

Въпреки това, все повече и повече кардиолози се фокусират по-малко върху конкретни числа и повече върху общия риск от сърдечни заболявания. Вашата възраст и цялостно здравословно състояние могат да ви помогнат да определите дали трябва да говорите с вашия лекар за подобряване на нивата на холестерола, ако те не са в желаните граници.

Продължителност на висок холестерол

Въпреки че хората могат да имат висок холестерол в продължение на години, лекарствата и промените в начина на живот могат да намалят нивата на холестерола до желаните нива в рамките на няколко месеца, като някои проучвания установяват, че нивата могат да се подобрят само за четири седмици с растителна диета. Диетите на растителна основа корелират с понижения LDL холестерол и общия холестерол.

Възможности за лечение за висок холестерол

Въпреки че високите стойности на холестерола могат да допринесат за дългосрочния риск от инфаркт и инсулт, можете да понижите холестерола си чрез промени в навиците си на живот, включително възприемане на здравословна за сърцето диета, повишаване на нивото на физическа активност и отказване от пушенето. Тези дългосрочни промени в начина на живот също могат да попречат на нивата на холестерола ви да се променят на първо място.

Ако тези промени в поведението сами по себе си не влияят на нивата на холестерола, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства за понижаване на холестерола. Калкулаторът на риска от атеросклеротични сърдечно-съдови болести (АССБ) може да помогне на Вашия лекар да определи дали имате нужда от лекарства. Като цяло, ако рискът Ви е 7,5 процента или по-висок в Калкулатора на риска за АССБ, Вашият лекар ще препоръча лекарства за понижаване на холестерола.

Лекарства за лечение на висок холестерол

За повечето хора, които се нуждаят от лекарства за управление на високия холестерол, лекарите ще предписват статини. Статините, известни също като HMG CoA редуктазни инхибитори, са клас лекарства, които предотвратяват образуването на холестерол в черния дроб, където се произвеждат както LDL, така и HDL холестерол. Това намалява количеството холестерол, циркулиращ в кръвта. Те са най-ефективни при понижаване на ЛНП холестерола, но могат също така да понижат триглицеридите и ЛВП холестерола.

Статините обикновено не причиняват тежки странични ефекти. Повечето странични ефекти са леки и изчезват, ако продължите да ги използвате. Употребата на статини обаче носи малък риск от увеличаване на мускулните болки и диабет тип 2, а хората, които са бременни или имат определени видове чернодробно заболяване, не трябва да приемат статини.

Ако имате определени състояния или ако статините не действат, за да намалят достатъчно високия Ви холестерол, Вашият лекар може да Ви предпише едно от тези други лекарства за понижаване на холестерола:

  • Инхибитори на PCSK9 По-нов тип лекарства, инхибиторите на PCSK9 се свързват и инактивират протеин в определени чернодробни клетки, което след това понижава LDL холестерола. Прилагани чрез инжектиране, те често се използват при пациенти с висок холестерол, който не се повлиява от статини, или хора с фамилна хиперхолестеролемия.
  • Селективни инхибитори на абсорбцията на холестерола Най-често използваният нестатинов агент са селективните инхибитори на абсорбцията на холестерола предотвратяват абсорбцията на холестерола в червата. Това означава, че по-малко холестерол се доставя в черния дроб и в крайна сметка в кръвта.

Секвестранти на жлъчните киселини. Известни също като агенти, свързващи жлъчните киселини, тези лекарства действат, като премахват жлъчните киселини от черния дроб. Тъй като LDL холестеролът е необходим за производството на жлъчни киселини, тялото след това разгражда повече частици HDL холестерол.

Въпреки че данните не подкрепят способността на тези лекарства директно да понижават ЛНП и общия холестерол, Вашият лекар може да предпише следните лекарства за управление на нивата на триглицеридите:

  • Фибрати -Тези лекарства намаляват общите нива на триглицеридите, като намаляват производството на черния дроб на липопротеини с много ниска плътност, които се състоят предимно от триглицериди.
  • Ниацин – Известен също като никотинова киселина, ниацинът е витамин В, който може да повиши HDL  холестерола, като същевременно понижава нивата на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите.
  • Добавки с омега-3 мастни киселини- В големи дози омега-3 мастните киселини могат да помогнат за понижаване на нивата на триглицеридите. Най-разпространената добавка е рибеното масло без рецепта, но те се предлагат и по рецепта.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75

Най-ново