Холестерол – превенция, усложнения и състояния свързани с холестерола, част 3

ян. 12, 2023 | Здравна информация

Предотвратяване на висок холестерол

Независимо от семейната обремененост или предишна анамнеза за сърдечни заболявания, можете да предотвратите високия холестерол, като се храните здравословно, редовно извършвате физическа активност и откажете пушенето. Поддържането на нормално тегло и ограничаването на приема на алкохол също могат да помогнат.

Редовното проследяване на нивата на холестерола може също да помогне за предотвратяване на твърде високите или ниски стойности. По принцип здравите възрастни трябва да проверяват холестерола си на всеки четири до шест години, но Вашият лекар може да поиска да проверявате холестерола си по-често в зависимост от възрастта, цялостното здраве и други рискови фактори. Има и други начини за предотвратяване на високия холестерол.

Яжте здравословна диета

Храненето на диета с ниско съдържание на наситени и трансмазнини и с високо съдържание на фибри и ненаситени мазнини може да помогне за предотвратяване на високия холестерол. Храни като овесени ядки, боб, авокадо и растителни масла могат да понижат LDL холестерола и да повишат нивата на HDL холестерола.

Правете редовна физическа активност

Най-новите насоки за физическа активност са възрастните да получават поне 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност на седмица или 75 минути, ако се занимават с по-енергична физическа активност, като джогинг или бягане. Вдигане на тежести или съпротива- базираните силови тренировки два или повече дни в седмицата добавят допълнителни ползи за здравето.

Откажете пушенето

Спирането на пушенето или не започването е една от основните препоръки за предотвратяване на висок холестерол и сърдечни заболявания. След 15 години непушене рискът от сърдечно заболяване при бивш пушач е подобен на този при човек, който никога не е пушил.

Специално за нивата на холестерола е известно, че употребата на тютюн уврежда кръвоносните съдове и понижава HDL холестерола, който при нормални нива предпазва от сърдечни заболявания, особено при жените.

Поддържайте нормално тегло

Наличието на ИТМ в диапазона на наднормено тегло или затлъстяване силно корелира с наличието на излишни телесни мазнини, което от своя страна може да повлияе на това как тялото ви обработва холестерола. Излишните телесни мазнини също забавят способността за премахване на LDL холестерола от кръвта, повишавайки нивата ви и увеличавайки риска от инфаркт и инсулт.

Ограничете приема на алкохол

Прекомерният прием на алкохол, дефиниран като повече от две напитки на ден за мъжете и едно питие за жените, може да повиши нивата на холестерола и триглицеридите. Ефектите на алкохола върху високия холестерол и сърдечните заболявания и установява, че ефектите на алкохола върху цялостното здраве варират в широки граници в зависимост от количеството и модела на консумация.

Усложнения от висок холестерол

Тъй като високият холестерол сам по себе си обикновено не причинява никакви симптоми, хората изпитват усложнения само когато техният висок холестерол допринася за развитието на тежко сърдечно заболяване, често под формата на инфаркт или инсулт. В дългосрочен план високият холестерол може да причини образуване на плаки в артериите ви, които след това могат да се стеснят и да доведат до сърдечно-съдови спешни случаи.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75