Холестерол – симптоми, причини и рискови фактори

ян. 11, 2023 | Здравна информация

Високият холестерол е състояние, което възниква, когато нивата на холестерола в кръвта ви са достатъчно повишени, за да причинят здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и инсулт. Понякога известен като хиперлипидемия, високият холестерол е безболезнен и не причинява никакви симптоми, докато човек не развие тежко сърдечно заболяване.

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в, а инсултът е петата водеща причина.

Произвеждан от черния ви дроб, холестеролът е плътно мастно вещество, което се намира във всяка клетка на тялото ви и се счита за съществено за много животоподдържащи функции. Той помага на тялото ви да произвежда хормони и витамин D, а също така се намира в съединения, които тялото ви създава, за да ви помогне да смилате храна, като жлъчка.

Циркулирайки в кръвния поток в малки снопчета мазнини и протеини, наречени липопротеини, холестеролът се предлага в два основни вида: липопротеин с ниска плътност (LDL), който допринася за натрупването на мастни плаки, и липопротеин с висока плътност (HLD), за който се смята, за предпазване от сърдечни заболявания и инсулт. Кръвен тест, известен като липиден панел, може да измерва както LDL, така и HDL холестерола, както и триглицеридите, най-често срещаният вид мазнини в кръвта.

Въпреки че учените отдавна са се фокусирали върху измерването на LDL холестерола чрез кръвен тест, нови изследвания показват, че този тесен фокус върху нивата на HDL холестерол не води непременно до цялостни подобрени здравни резултати за пациентите. Някои хора със здрави нива на LDL все още могат да развият сърдечни проблеми заболяване.

В момента се препоръчват здрави възрастни над 20 години да измерват нивата на холестерола си на всеки четири до шест години. Хората, които вече имат висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания или други рискови фактори, може да се наложи да проверяват нивата на холестерола си по-често.

Признаци и симптоми на висок холестерол

Обикновено високият холестерол не причинява никакви симптоми, докато не причини спешна медицинска помощ, като инфаркт или инсулт. Тези събития, свързани със сърдечни заболявания, не се случват, докато високите нива на холестерол не доведат до натрупване на мастна плака в артериите. На свой ред това води до стесняване на артериите и промяна в състава на артериалната обвивка, известно още като сърдечно заболяване.

Причини и рискови фактори за висок холестерол

Както наследствените, така и свързаните с начина на живот фактори допринасят за високия холестерол, включително :

  • Наследственост- Наличието на фамилна анамнеза за висок холестерол или сърдечно заболяване също означава, че е по-вероятно да имате висок холестерол.Въпреки че е сравнително рядко, някои хора също са носители на генетично заболяване, наречено фамилна хиперхолестеролемия, което причинява изключително високи нива на LDL в млада възраст и, ако не се лекува, може да доведе до ранна поява на коронарна артериална болест и инфаркти.
  • Възраст- Поради свързаните с възрастта метаболитни промени, включително как черният дроб премахва LDL холестерола от кръвта, рискът от висок холестерол при всеки се увеличава с напредване на възрастта.
  • Пол- Жените над 55 години или тези, които са завършили менопаузата, са склонни да имат по-ниски нива на LDL холестерол от мъжете. Като цяло мъжете са склонни да имат по-високи нива на HDL холестерол от жените.
  • Диета -Известно е, че диетата с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини и трансмазнини допринася за високи нива на холестерол. Повечето животински и пълномаслени млечни продукти и някои масла, които са твърди при стайна температура, съдържат високи нива на наситени мазнини. През последните години спря изрично да се препоръчва холестерол в храната, след като се установи, че той не корелира значително с риска от сърдечни заболявания. Намаляването на количеството наситени и трансмазнини във вашата диета се счита за най-добрата промяна в диетата за понижаване на вашия холестерол.
  • Ниво на физическа активност – Малка или никаква физическа активност в ежедневието ви може да понижи HDL холестерола, което може да затрудни тялото ви да изчисти LDL холестерола в артериите. Умерените до интензивни нива на упражнения могат да повишат нивата на HDL холестерола и намалява размера на частиците LDL холестерол, което го прави по-малко вреден.
  • Употреба на тютюн – Известно е, че употребата на тютюн уврежда кръвоносните съдове и понижава HDL холестерола, който при нормални нива предпазва от сърдечни заболявания, особено при жените. Няма убедителни доказателства, които показват, че пушенето на тютюн повишава LDL холестерола, но създава артериална среда, която насърчава мастните натрупване на плака.
  • Затлъстяването – определено като индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 – е свързано с по-високи нива на триглицериди, LDL холестерол и HDL холестерол. Въпреки че хората, считани за наднормено тегло или затлъстели според скалата за ИТМ, имат повишен риск от висок холестерол, хората с по-нисък ИТМ също могат да бъдат засегнати от висок холестерол.
  • Диабет – Диабет тип 2 – друго хронично състояние, чувствително към факторите на начина на живот, телесното тегло и метаболизма – също е свързано с по-нисък HDL холестерол и повишен LDL холестерол. Причините за тази връзка са само частично разбрани, но промените в инсулиновия метаболизъм и цялостното възпаление може да са допринасящи фактори. Хората с диабет тип 1 също са по-склонни да имат липидни профили, които допринасят за сърдечни заболявания , дори ако нивата им като цяло са нормални.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75