Хранителна /дигестивна/ алергия

май 12, 2020 | Здравна информация

Хранителната непоносимост е ненормален отговор на организма с неимунологичен характер към определена храна или хранителна подправка, който може да бъде псевдоалергичен, фармакологичен, токсичен или метаболитен. Хранителната алергия е имунен отговор на организма към хранителни антигени. При дегистивната алергия имунния отговор е в гастроинтестиналния тракт.
Реакциите обикновено са бързи и настъпват минути след приемането на храната алерген.
Реакция се наблюдава в следните органи:

храносмилателен тракт – гадене, повръщане, коремни болки, диария
кожа – уртикария, отоци
дихателна система – ринит, астма
кръвообращение – понижено кръвно налягане, колапс
болки в ставите, мигрена
Оплакванията са: пребледняване на лицето, шум на плискане в корема, тахикардия, хипотония. След половин час острите симптоми изчезват, болните отделят голямо количество урина. При забавен тип алергична реакция симптомите възникват след около час – упорит диаричен синдром, редуване на запек с диария, болки в корема, неврастенни прояви.
За поставяне на диагноза се използват: елиминационни диети, водене на хранителен дневник, провокационни тестове на Rinkel, кожни алергични тестове, тънкочревна биопсия, проследяване пасажа на червата и др.

Лечение – продължително изключване на храната алерген. Ако той не е известен, използва се т.нар. хипоалергизираща диета за 2-3 дни, след което се включват най-честите алергизиращи храни. След 6-12 месеца може да настъпи възстановяване на чревната лигавица и подобряване на поносимостта.

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!