Храни за добро зрение

мар. 11, 2021 | Здравна информация

В днешния забързан и интензивен начин на живот, постоянният стрес и претоварването оказват неблагоприятно влияние върху зрението. Мнозина прекарват работното или свободното си време пред телевизионния екран и монитора, без да се замислят колко вредни могат да бъдат те за очите. Не на последно място е и тютюнопушенето- основен враг на нашето зрение.

Очните болести и загубата на зрение могат да бъдат предотвратени. Но понякога  почивката от компютъра и 8-часовият сън не са достатъчни за решаване на проблемите с очите. Необходим е и специфичен режим на хранене.

 

  • От какво се нуждаем, за да се радваме на добро зрение?

Единственото място, откъдето можем да си набавим необходимите вещества за зрителната система, е ежедневното меню. Храните трябва да са богати на лутеин, за да предпазват очите от слънчевите лъчи. Каротиноидът от своя страна изгражда щит, който предпазва от UV- лъчи и различни заболявания, причинени от тях. Не трябва да се забравят и хранителните продукти, богати на омега- 3- мастни киселини, които служат като превантивна мярка срещу сухи и уморени очи.

Здравословното хранене способства за правилното функциониране на кръвоносната сиситема на окото. То укрепва капилярите и съдовата мрежа, а също така е необходимо за доставянето на достатъчно хранителни вещества и витамини.

 

  • Витамин А- къде се съдържа и каква е неговата функция?

Наричан още ретинол, този витамин се съдържа в голямо количество в оранжевите и червените плодове и зеленчуци- моркови, кайсии, домати. Витамин А присъства във фоточувствителните клетки на ретината  (пръчиците), отговорни за периферното зрение и виждането при слаба светлина и нощем. Спомага за поддържане на лигавиците, слъзните канали и жлезите, за здрава и овлажнена роговица. Вит. А бързо се изчерпва, когато очите са изложени на ярка светлина и отблясъци. Затова е необходимо да се добавя при хора, които шофират интензивно или работят на силна слънчева светлина.

 

  • Как да си набавим необходимите омега -3- ненаситени мастни киселини?

Те се съдържат в орехите и рибата- наблягайте на сьомга, риба тон, херинга, скумрия. Направете си сандвичи с пуешко месо вместо със свинско и приготвяйте здравословни закуски с ленено семе.  Омега- 3- мастните киселини намаляват и предотвратяват запушване на артериите, помагат за отпускане на стените на кръвоносните съдове и намаляват мазнините в кръвта.  Установено е, че хората, които консумират редовно ядки имат 50% по- малък риск от развитие на макулна дегенерация на ретината.

 

  • Антиоксиданти- необходими ли са те?

С тяхна помощ организмът се справя със свободните радикали, за които е доказано , че са причина на редица заболявания. Катаракта и глаукома например, които често се проявяват  в напреднала възраст, могат да бъдат причинени именно от високите нива  на свободни радикали в организма. Когато дневният хранителен режим е богат на антиоксиданти като витамини Е и C, цинк, мед, селен, вероятността за подобни очни заболявания рязко намалява.

В допълнение към балансирания хранителен режим не забравяйте и за редовните посещения при офталмолога, за да се радвате на добро зрение по- дълго!

Автор: д-р Ана Христова – лекар специализант ‘’Очни болести‘‘ в МЦ ЛОРА – Позитано

Запазете своя час за очен преглед при д-р Ана Христова ОНЛАЙН или на тел 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75

Научете повече за офталмологичните ни пакети