Хроничният гастрит и хеликобактер пилори

май 12, 2020 | Здравна информация

Хроничният гастрит е заболяване, при което се наблюдават и сезонни обостряния.

Диагнозата на това заболяване е предимно ендоскопска – чрез въвеждане през устата на апарат, който завършва с камера и източник на светлина и чрез който се оглеждат хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника.

Голяма част от хроничните гастрити се причиняват от бактерий, познат като Хеликобактер пилори. При доказан гастрит е препоръчително и извършване на изследване за този бактерий, тъй като неговото премахване (ерадикация) обикновено премахва и симптомите. Най-често изследвания за този бактерий може да се направят по време на ендоскопия, чрез вземане на кръв или изпражнение. При наличие на гастрит без да се установява такава инфекция се прилагат медикаменти, които намаляват киселинността в стомаха и помагат на лигавицата да се възстанови. По време на обострянията се налага прием на подобен медикамент. Най-често използваните медикаменти изискват прием на гладно и бързо повлияват оплакванията. Независимо от бързия ефект трябва да се спази предписаният срок на лечението. Премахването на инфекцията с Хеликобактер пилори налага прием на няколко антибиотика заедно с медикамента, намаляващ киселинността в стомаха. Това обикновено е за период от около 10 или 14 дни. Ако вече е правен курс на лечение на инфекцията с Хеликобактер пилори е препоръчително да се проследи резултатът от това лечение.

Съществуват щамове, които са резистентни на определена терапия и това може да наложи повторно лечение. Не без значение е и повторното заразяване, което става по битов път, включително и в заведения за обществено хранене. Правилното и своевременно лечение на хроничния гастрит предотвратява развитието на усложнения на заболяването.

Диетичният режим и изключването на дразнещи храни може да подпомогне преодоляването на неприятните симптоми на заболяването.

Автор: д-р Камен Данов – гастроентеролог с МЦ ЛОРА за жената