Цитологично изследване

апр. 18, 2021 | Здравна информация

За превенция рака на маточната шийка и при други възпалителни процеси се прави цитологично изследване или цитонамазка. Цитологичното изследване представлява микроскопско изследване на клетките, ексфолирани от повърхността на маточната шийка и от цервикалния канал, за белези на атипизъм. Прилага се широко като скринингов метод за откриване на преканцерозите на маточната шийка. Преди вземане на материала пациентката не трябва да е правила промивки и други влагалищни процедури, както и не трябва да е туширана вагинално.

В съпровождащата цитонамазките документация се дават сведения за менструалния цикъл, лъчеви изследвания, приемани хормонални препарати или други обстоятелства, които предизвикват промени в ексфолираните клетки, за да бъдат взети под внимание при интерпретацията на цитологичната находка.
Резултатите от цитонамазката се обособяват в 5 групи:
I група – цитонамазката съдържа нормални епителни клетки
II група – нормални епителни клетки плюс белези на възпалителен процес /левкоцити, бактерии/
III група – наличие на клетки с белези на дискариоза, тежки възпалителни или дегенеративни промоени
IV група – наличие на единични туморни /атипични/ клетки
V група – изобилие от туморни /атипични/ клетки.
Резултати от I и II група по схемата на Папаниколау съответстват на нормална цитологична находка.
Жените с резултати от III, IV и V група се означават като цитологично сигнализирани. При тях е задължително да бъде изяснен изсточникът на абнормните клетки. Цитологично сигнализираните жени трябва да бъдат извикани и насочени към специалист акушер-гинеколог за по-нататъшните изследвания.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запишете своя час за гинекологичен преглед ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75

Научете повече за гинекологичните ни пакети тук

Промоционалните гинекологични пакети се извършват в МЦ ЛОРА – Позитано (етаж 4)  и се заплащат на регистратурата на същия етаж, като Направления по НЗОК и допълнително здравно застраховане към здравнозастрахователни фондове НЕ важат!