Цитологично изследване – основни въпроси

юли 27, 2023 | Здравна информация

Koй трябва да си прави цитологично изследване (цитонамазка)?

Всички жени над 21 години трябва да си правят профилактична цитонамазка, като част от рутинния годишен гинекологичен профилактичен преглед. Други категории пациенти:
• Всички жени под 21 години, които водят полов живот повече от 3 г.
• Жени след хистеректомия – ако е запазена маточната шийка (субтотална хистеректомия)
• При жени над 65 години. може да се разреди честотата на цитонамазки (веднъж на 3 години) и ако са имали 3 поредни нормални цитонамазки може да спрат.

Колко често трябва да си правим цитонамазка?

Профилактичният гинекологичен преглед с цитологично изследване се прави веднъж в годината. Според резултатът от изследването с цитонамазка, гинекологът може да препоръча микробиологично изследване, колпоскопия, биопсия или друго изследване. При добър резултат следващият гинекологочиен преглед може да бъде направен след 1 година.

Как се взима цитонамазка и дали боли?

Не, не боли. Съществуват два метода за вземане на цитонамазка, които се вземат от лекар-гинеколог. При първият вид цитонамазка се вземат с четчица клетки от повърхността на маточната шийка и след това се нанасят на специално стъкълце, което се изпраща с материала в лаборатория за изследване. Резултатите показват наличие на възпалителен процес и видоизменяне на клетките от взетия материал. Вторият метод е т. нар. течна цитонамазка. При нея материала отново се взема с четчица, но след това се слага в контейнер с течна среда, като 100 % от ексфолираните клетки се запазват и след това се анализират.

Какви материали да използваме за интимната хигиена?

Ако ползвате интимни почистващи гелове, добре е да се съобразите те да бъдат произведени от фармацевтични компании, а не от козметични фирми. Интимните почистващи гелове са съобразени с нуждите на интимната област.

Каква хигиена да спазваме, за да се предпазим от рака на маточната шийка?

Добрата интимна хигиена както при жените, така и при мъжете е от изключителна важност за развитието на човешкия папилома вирус, който причинява рак на маточната шийка. Въпреки че мъжете не заболяват от този вид рак, те всъщност са носители на HPV вируса. При недобра интимна хигиена те „развъждат“ вирусните клетки в половите си органи и след това лесно го предават на партньорките си. Мъже, не забравяйте, че рано или късно ще станете бащи – не позволявайте разпространението на HPV вируса!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запишете своя час за гинекологичен преглед ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75