Черният дроб – често пренебрегван, а толкова важен

май 12, 2020 | Здравна информация

Черният дроб е най-големият орган в коремната кухина, който изпълнява множество витални функции, които поддържат нормалното функциониране на здравия организъм. Черният дроб при възрастния човек може да тежи около килограм и половина, намира се в горната дясна част на коремната кухина, под диафрагмата. Черният дроб получава около 4л кръв за минута през хепаталните артерии и порталната вена. Поради разнообразните си функции той може да бъде засегнат от различни заболявания и това да доведе до разнообразни болестни прояви.

Черният дроб произвежда жлъчни киселини и соли, извършва детоксикацията на кръвта от опасни субстанции като алкохол и някои лекарства, складира витамини, желязо, глюкоза, разгражда ненужния хемоглобин от старите червени кръвни клетки, разгражда инсулина и множество други хормони, превръща отделените амониеви йони от метаболизма в урея, синтезира множесво от белтъците необходими на организма, включително албумина и факторите на кръвосъсирването. В черния дроб се складират мастноразстворимите витамини, това са витамините А, D, Е и К, както и витамин В12. Черният дроб играе важна роля в получаването на биологично активните съставки на витамин D, така наречените процеси на хидроксилиране.

Увреждането на черния дроб води до сериозни промени в метаболизма на този витамин. Витамините А и Е също имат отношение към чернодробната функция. Интересно е, че при прекомерен прием на витамин А той може да бъде токсичен за организма и тази токсичност се изразява най-вече в чернодробно увреждане. Витамин К е основен фактор, който участва в кръвосъсирването. При чернодробни заболявания намаленото количество на витамин К, както и на някои фактори на кръвосъсирването, които също се произвеждат в черния дроб намаляват нормалната способност на кръвта да се съсирва и това води до тежки последствия. Витамин В12 пък е витамин, който се среща само в животиския свят. Човек не може да синтезира сам този витамин и не може да го получи от приемане на растителна храна. В черния дроб се намира количество от витамин В12, което стига на организма за около година. При изчерпването му настъпва особен вид анемия. Преработката на много минерали също е зависима от черния дроб, такива са желязото и медта.

Човешкият организъм е сензитивен на голям брой диетични фактори, които могат да повлияят работата на черния дроб. Общо правило е, че човек трябва да приема разнообразни храна, да спазва периоди на прием на по-леки и разтоварващи храни и да се стреми да се храни с продукти, които са максимално естествени и не са химически модифицирани. Важно е да се приема балансирана храна по отношение на въглехидрати, белтъци и мазнини. Белтъците активират работата на ензимни системи в черния дроб, въглехидратите участват в глюкозния метаболизъм и могат да се складират в неголямо количество в черния дроб, мазнините имат важна функция в синтеза на витамини и хормони. От значение е прием на множество минерали и витамини, особено тези, които могат да се набавят само от храната. Тежки последици за черния дроб имат дефицитите на витамините А, В2, В3, С и фолати, желязо, калций, цинк, магнезий, селен. Повечето хора са наясно за тези храни и напитки без да са запознати в подробности с биохимичните процеси, които повлияват такива храни.

Основен проблем за организма и от там за черния дроб е голямото количество добавена захар. Захар се добавя практически навсякъде в готовите продукти: сосове, доматени пюрета, хлебчета за сандвичи, меса за сандвичи, газирани напитки, дори традиционни продукти като лютеница. Ползват се умишлено имена като глюкозен сироп, царевичен сироп, глюкозо-фруктозна смес и др. Големите количества приети прости захари рязко покачват количествата на отделения инсулин, а продължителният прием води до хиперинсулинизъм и отлагане на мазнини в черния дроб. Разбира се, токсични за черния дроб са всички антибиотици и хормони, които се ползват при отглеждането на животни, пестицидите, които попадат в обработените храни. Изключително обширен е въпросът за овкусителите, оцветителите и подобрителите, използвани от хранителната промишленост. Дискусията тук е сложна, защото освен чисто здравите интереси там са набъркани много икономически интереси на производителите.

Функцията на филтър на всичко, което поглъщаме прави този орган особено чувствителен на неправилен прием на храни и напитки. Единственото, което човек може да направи, е да започне да чете съдържанието на това, с което се храни. Съществуват много медикаменти, които увреждат черния дроб, но от често употребяваните може да посочим парацетамолът. Зачестяват случаите на токсични хепатити от парацетамол, особено в зимните месеци. Повечето лекарства за повлияване на грипните симптоми съдържат парацетамол. Хората не са запознати и взимайки по няколко лекарства с разнообразни търговски имена се достига до интоксикация с парацетамол. Други лекарства с тосичен ефект са алопуринол, амиодарон, флуоксетин, метотрексат, тетрациклин, хлорпромазин, азатиоприн, фанобарбитал и т.н.

Спазването на хранителен режим, прием на качествени храни, изграждането на хранителни навици е напълно постижима цел за почти всеки човек. Различни въжмоности са, в зависимост от здравословното състояние, спазването периодите на пости, въвеждането на периоди на разтоварване след прием на несъобразени храни, особено след големите празници, когато по традиция в нашата страна се преяжда, прецизиране приема на прости захари. В същото време при поява на симптоми от страна на черния дроб, особено такива като жълтеница и упорит сърбеж следва да се потърси специалист. Самолечението и забавянето на лечението могат да имат тежки, дори фатални последици. Това са основни принципи в почти всички области на медицината и важат и по отношение на чернодробните заболявания.