Щитовидната жлеза – важна за метаболизма и …

май 12, 2020 | Здравна информация

Щитовидната жлеза е хормонален орган, който регулира обмяната на веществата, топлообмена, работата на нервната и сърдечно-съдовата система и т.н. Тя е най-големата жлеза от ендокринната система. Нейната основна функация е производството на хормоните тироксин, трийодтиронин (Т3), тетрайодотиронин (Т4), реверсивен трийодотиронин (рТ3) и калцитонин, които влияят върху метаболизма, растежа и развитието.

Хормоните на щитовидната жлеза съдържат йод. Ето защо приемът на йод е жизненоважен за нормалното функциониране на жлезата. Хормоните й отговарят за растежа и развитието на организма, активно участват в метаболизма, влияят на сърдечния ритъм, регулират топлообмена на тялото, влияят на умственото състояние и концентрацията.

Изключително важно е редовно да се правят профилактични прегледи на щитовидната жлеза. Всяко изменение във функцията й води до различни заболявания.

Функцията на жлезата се контролира от един хормон на хипофизата, наречен Тиреоиден стимулиращ хормон (TSH). Той определя количеството Т3 и Т4, като нарастването на стойността му е първия признак за повишена функция на щитовидната жлеза. При увеличаване на производството на хормоните й се стига до хипертиреоидизъм и Базедова болест (тиреотоксикоза). Изменението във функцията на щитовидната жлеза може да причини и т.нар. струма или гуша, която от своя страна може да прерасне до карцином (рак) на щитовидната жлеза.

Хипофункцията води до хипотиреоидизъм, болест на Хашимото, микседем, ендемична гуша и кретенизъм. При строга диета и спорт, но увеличаване на теглото, това означава, че има намалена функция на щитовидната жлеза.

За съжаление, статистиката показва, че всяка четвърта жена има проблем с щитовидната жлеза. Всеки един проблем в хормоналната й дейност влияе на менструалния цикъл, настроението и жизнения тонус. Понякога промените се приемат за начало на менопаузата. Ето защо ендокринолозите съветват да се правят редовни профилактични прегледи на щитовидната жлеза, за да се избегнат бъдещи проблеми и заболявания.

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при едни от най-добрите лекари-ендокринолози, както и да получите ценни съвети и насоки за полезните храни, които трябва да консумирате, за превенция на болестите на щитовидната жлеза.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Най-ново