Язвена болест

май 12, 2020 | Здравна информация

Язвената болест е дефект на стомашната или дуоденалната лигавица. Заболяването има хронично-рецидивиращ характер. Дължи се на пептичното действие на солната киселина. Най-характерния симптом е епигастралната болка.

При язва на стомаха болката се появява или засилва по време на или скоро след нахранванае. Болните често повръщат до половин час след хранене.
Болката при дуоденалната язва е на гладно, най-малко 2 часа след нахранване, и се появява нощем. Успокоява се след нахранване или след прием на антиациди /противокиселинни лекарствени средства/. Болните повръщат кисел стомашен сок, на гладно и нощем. Повръщането облекчава болката.
Вторият по честота симптом е усещането за киселини. При обострена язва чест симптом е и повръщането.
Активната язва, особено рецидивиращата, може да протече безсимптомно.
При обилно повръщане или ограничен прием на храна настъпват промени в общото състояние и охранеността на пациентите.
Усложнения се установяват в до 1/5 от случаите.

Остър кръвоизлив от горния гастроинтестинален тракт. Често настъпва без болка като рецидив на заболяването или като първа язва.
Перфорация – наблюдава се силна пробождаща болка в епигастриума и дясното подребрие, която в последстиве обхваща целия корем, колапс до шок и др.
Перфорацията може да бъде и първа изява на заболяването или да се появи няколко дни след обостряне или при рецидивиране. Дуоденалната язва перфорира по-често от стомашната.
Пенетрация /проникване на язвата в съседните органи и структури/- наблюдава се постоянна силна болка, ирадиация към гърба, не се успокоява от повръщане.
Стеноза на пилора – при дългогодишна язвена болест с рецидиви; тежест след нахранване, продължаваща повече от 2 часа; повръщане на обемисти материи, съдържащи престояла храна без примес на жлъчка; загуба на телесна маса; стомашно плискане; понякога видима перисталтика.
При млади хора /под 40-годишна възраст/ с типични за дуоденална язва симптоми и положителен серологичен тест за Helicobacter pylori диагнозата дуоденална язва може да бъде поставена, без да се извършват допълнителни инструментални изследвания!
Лечението обхваща – редовно приемане на храна – 3-4 пъти дневно. То трябва да се извършва бавно и при спокойна обстановка. Ограничават се пикантните, пържени и много груби храни, кофеин, никотин.
При стомашната язва е задължително провеждането на ендоскопско изследване с биопсия за отхвърляне на рак на стомаха и доказване на инфекция с Helicobacter pylori.
При кръвоизлив и/или перфорация е необходима спешна хоспитализация в хирургично отделение или реанимация. Противопоказно е приложението на спазмолитици.

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!