10 симптома на рак, които се игнорират

ное. 17, 2021 | Здравна информация

България е една от страните с висок процент на смъртност от раковите заболявания. Това е така, защото се изисква ранна диагностика и профилактика, за да бъде преодолян рака. Но има и симптоми, които всеки човек може сам да открие и да посети лекар за последващо изследване и лечение.

Бъдете внимателни, защото може би точно в този момент игнорирате някой симптом на рак. Ракът е едно от заболяванията, които са с малък процент на преодоляване, ако бъде открит късно. Ето защо ранното му откриване увеличава шансовете за живот.

Проучване на Центъра за изследване на рака във Великобритания открило, че повече от 50% от възрастните търпят симптоми, свързани с рака, но само 2% от хората вярват или си мислят, че причината може да е тази.

Проверете раковите симптоми, за да се уверите, че сте добре.

1. Упорита кашлица и прегракналост

Кашлицата е симптом, който обикновено означава, че нещо лошо се случва в респираторния тракт, но ако тя е продължителна или е съпроводена с кървави храчки, то тогава това е тревожно. Много от видовете кашлици не са ракови симптоми, но продължителната кашлица изисква задължително преглед от лекар, защото може да бъде рак на белия дроб.Особено за пушачите, които приемат “пушаческата” кашлица за даденост, а точно тютюнопушенето е основен и доказан рисков фактор за този вид рак. Рентгеновата снимка на белите дробове направена възможно най-скоро може да спаси живота.

2. Продължителна промяна на навиците при дефекация

Промяната в навиците при дефекация може да означава и обикновено храносмилателно смущение. Внезапната промяна обаче в режима на изхождането може да бъде и ранен сигнал за рак на дебелото черво. Затруднение при дефекацията може да е знак за наличие на бучка, която спира изчистването на червата. Когато това се случи, прегледът при лекар – гастроентеролог е задължителен, като може да се препоръча както гастроскопия, така и колоноскопия.

3. Продължителна промяна в навиците на пикочния мехур

Колко често уринирате? Какъв е цветът на урината? Отговорите на тези въпроси са важни за определяне на симптомите. Наличието на кръв в урината може да е индикатор за рак на пикочния мехур или рак на бъбреците, но най-често това е симптом на възпаление на уринарния тракт.

4. Постоянна необяснима болка

Болката като правило не е сигнал за наличие на рак, но когато е постоянна, тогава може да е индикатор за нещо по-сериозно. В зависимост от това къде е и колко често се появява, на болката като симптом трябва да се обърне внимание. Ако имате продължително главоболие, това не означава, че имате рак на главата и шията, но е знак, че трябва да се прегледате. Упоритата болка в гръдния кош не води до извода, че имате рак на белия дроб, както и болката в коремната област, че имате рак на яйчника. Важно е да се знае, че продължителната болка е индикатор и трябва да се прегледате при съответния специалист.

5. Промяна във външността на бенка

Бенките са структури, в които може да се появят ракови клетки. Ако видите новопоявила се бенка или забележите, че тази, която сте имали, изведнъж промени своя цвят, размер или дори външен вид, веднага се консултирайте с дерматолог.

6. Възпаление, което не се лекува

Тялото ни, благодарение на защитните сили и имунитета, само се лекува. Ако сте изкарали някакво възпаление, но все още имате белезите, дори и след три седмици, незабавно трябва да бъдете прегледани от лекар. Продължителна възпалителна реакция може да бъде знак за нарушен имунитет вследствие на развитие на раково заболяване.

7. Неочаквано кървене

Обикновено симптомът при рака на маточната шийка е вагинално кървене извън нормалния месечен цикъл. От друга страна кървенето от ректума може да означава рак на дебелото черво. Затова запомнете, че кървенето, без да имате отворена рана, е обезпокоително и веднага трябва да се прегледате при специалист.

8. Неочаквано отслабване

Колкото и да е хубаво човек да отслабне, ако ви се случи рязко да свалите килограми, това е сигнал за нещо, което е тревожно. Обикновено полагаме много усилия да стопим килограмите, но ако това се случва без никакво усилие, то това е индикатор за сериозен медицински проблем. Злокачествените образувания и туморите обикновено причиняват загуба на тегло.

9. Необяснима бучка

Изследвайте с ръце тялото си и, ако усетите някаква бучка, без значение колко малка е, веднага трябва да се прегледате. Всяка бучка, която се променя, трябва да бъде проверена от лекар. Бучките в гърдата или в тестисите са често срещани симптоми при рак на гърдата или рак на тестисите съответно.

10. Постоянна трудност при преглъщане

Преглъщането на храната е най-лесното нещо, което правим в живота. Когато срещате трудност, обаче може да е признак и за наличие на рак. Два вида рак са често свързани с трудностите при преглъщане: рак на гърлото и рак на хранопровода. Така че, ако ви се наложи не само да смените храната с по-мека, но и продължавате да срещате затруднения, възможно най-бързо се прегледайте при специалист.

Не всеки симптом означава, че имате рак, но всеки симптом означава, че нещо се случва в организма и трябва да се прегледате при съответния лекар-специалист. Редовните профилактични прегледи и ранното откриване на започналите злокачествени образувания спомага за успешния изход и преодоляването на рака.

В Медицински център ЛОРА работят изключителни лекари-специалисти, които могат да назначат съответното лечение или изследвания.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!