16 интересни факти, които не знаете за съня

май 12, 2020 | Здравна информация

Сънят е изключително важен за съществуването на човека. Въпреки че учените все още не са разгадали всичко свързано с процеса, все пак знаят доста за това ежедневно действие. При всички бозайници, птици, влечуги, земноводни и риби се изисква определено време за сън, за да могат да функционират. Тук ви представяме 16 интересни факти, които най-вероятно не заете за съня.

Какво се случва, докато спите: Мозъкът ви се презарежда. От там клетките се самовъзстановяват и вашето тяло освобождава важни хормони.

Според възрастта всеки се нуждае от различен брой часове за сън в дененонощието.

16 часа – бебетата и новородените;

10 часа – от 3 до 12 годишна възраст;

10 часа – от 13 до 18 годишна възраст;

8 часа – от 19 до 55 годишна възраст;

6 часа – над 65 годишна възраст.

В съня си мъжете сънуват мъже около 70% от времето, докато жените сънувайки разпределят времето по равно за мъже и жени.

Можем да сънуваме лица, само които наистина сме видяли, без значение дали сме запомнили.

Парасомнията е тип разтройство на съня, което ви кара да вършите необичайни движения, въпреки че сте в състояние на сън. Престъпления, приписвани на такова състояние, включват:

– шофиране в заспало състояние;

– изнасилване;

– блудство с деца;

– убийства.

12% от хората сънуват в черно и бяло. Този процент е бил по-голям, но с появата на цветната телевизия все повече хора сънуват цветно.

Да се сънува е нормално. Хората, които като цяло не сънуват, имат личностно разстройство.

Позицията на тялото при сън може да определи личността. Най-често срещаните позиции са:

1. „ембрион“ – 41 % – хората, които спят в това положение са на пръв поглед груби и сърдити, но имат топли и отворени сърца;

2. „пън“ – 15 % – тези хора са социални пеперуди;

3. „обзет от желание“ – 13% – те се възприемат се като отворени, но и доста подозрителни;

4. „войник“ – 8% – те са сдържани и резервирани към околните;

5. „свободно падане“ – 7% – това са хора, които са весели и купонджии

6. „морска звезда“ – 5% – те са отлични слушатели.

Само една от всеки четири женени двойки спят в отделни легла;

Британските войници били първите, които изобретили метод за оставане в будно състояние до 36 часа. Когато се почувства умора, се поставят специални визьори на очите, които имитират светлина при изгрев и това кара човек да остане буден.

Най-дълго спящите бозайници са: коалите – 22 часа на ден, кафявите прилепи – 19,9 часа на ден, мравоядът – 18 часа на ден. Най-малко спящите бозайници са: жирафите – 1,9 часа на ден (разделено на порции по 5-10 мин.), сърната – 3,09 часа на ден, азиатският слон – 3,1 часа на ден.

Когато делфините спят само половината от техния мозък не функционира. Другата половина остава будна, за да подпомага циклите на дишането.

Човек може да умре от липса на сън по-бързо, отколкото от липса на храна. При глад това отнема около 2 седмици, докато от сън – 10 дни.

Слепите хора могат да виждат картини в съня си. Тези, които обаче по рождение не виждат, в съня си преживяват емоции, звуци, миризми, докосвания, вместо картини.

В първите 5 минути от събуждането 50% от съня е забравен, а след 10 минути – 90% е изчезнал.

Един от 50 тийнейджъра все още подмокрят леглото.