Подиатрия

Подиатрията е сравнително нова, модерна медицинска специалност, която се занимава с лечението на заболяванията на глезена и стъпалото на човешките крака. Произходът на термина „подиатрия“ е от гръцките думи „podos“ и „logos“, което значи „наука за крака“. Тази област има тясна връзка с няколко други клона на медицината: ортопедия, травматология, дерматология, съдова, гнойна хирургия и дори с неврохирургия.

Подиатърът е медицински специалист, високоспециализиран лекар, завършил специфично обучение и притежаващ правоспособност да лекува точно тези увреждания. Той открива, анализира и компенсира деформации на стъпалата, рехабилитира ги, лекува инфекции, облекчава болката и профилактира болести и увреждания на ходилата, глезените и долните крайници.

Сред заболяванията, за които се грижи подиатрията, са различни вродени деформации на костната структура на стъпалото: плоски стъпала, халукс валгус, деформация на чук и плантарен фасциит. Заболяванията в областта на неврохирургията, които са свързани с притискане на нервите, преминаващи през ходилото, също са в сферата на компетенция на подиатрите.

Един от сериозните проблеми, за който тези специалисти се грижат, е синдромът на диабетното стъпало. Това заболяване е пряко свързано с диабета и с щетите върху здравето, които той нанася. При диабета се получава увреждане на съдовете на долните крайници, което в крайна сметка води до гангрена на тъканите на стъпалото и обикновено на пръстите. Днес това е една от най-трудните за лечение патологии на стъпалото, която изисква специално внимание от страна на както на лекаря, така и на пациента.

Друга област, която може да се нарече част от подиатрията, е проблемът с врастналите нокти. Това заболяване може да се отнесе и към областта на естетичната хирургия, въпреки че естетиката в случая не винаги е основната грижа на пациента, защото проблемът е свързан с инфекция, болка и трудност при ходене.

В арсенала на подиатрията като наука, включваща в себе си възможностите на няколко медицински специалности, има доста голям брой методи за лечение на една и съща патология. Те включват хирургични методи, вариращи от класически до минимално инвазивни, използването на лазер, радиочестотна хирургия, както и медикаментозна терапия. Незаменимо условие за лечение на много заболявания на краката са физиотерапевтичните методи, както и физиотерапията.

ЦЕНОРАЗПИС Подиатрия

Подиатрия
ПОДИАТРИЧЕН ПЪРВИЧЕН ПРЕГЛЕД 90.00
ПОДИАТРИЧЕН ВТОРИЧЕН ПРЕГЛЕД 50.00
ПРЕВРЪЗКА СЕПТИЧНА 70.00
ПРЕВРЪЗКА СЕПТИЧНА – УСЛОЖНЕНА РАНА 80.00

 

СПЕЦИАЛИСТИ

Д-р Румен Богданов

Д-р Румен Богданов

Подиатър

Приемни часове

  • Пон.:
  • Вт.:9:00-12:00
  • Ср.:
  • Четв.:
  • Пет.:
  • Съб.:

Запази час

УСЛУГАТА СЕ ПРЕДЛАГА В:

МЦ ЛОРА – Позитано

медицински център Лора

Адрес

гр. София,
ул. “Позитано” № 10

Вижте ни на картата

Телефон